De inwerkingtreding van de Omgevingswet zorgt voor mogelijke uitvoeringsknelpunten in de praktijk. VNG, IPO, ODnl, Vereniging Bwt, BZK en IPLO richten hiervoor een regienetwerk op om die uitvoeringsknelpunten te analyseren, binnen de gestelde juridisch kaders te bezien welke oplossingsrichtingen mogelijk zijn en wat daar de consequenties van zijn.

Voor het eerstelijns beantwoorden van juridische vraagstukken en vragen over het Omgevingsloket, is er vanuit het IPLO een helpdesk. Voor evaluatie en verbeteringen van de wet bestaan er de reguliere bestuurlijke overleggen tussen de koepels en de minister. Soms bieden deze uitkomsten echter te weinig handelingsperspectief voor de praktijk, in dat geval kunnen deze concrete situaties ook aangemeld worden bij het regienetwerk.  
 
Kortetermijnoplossing met handelingsperspectief 
In deze startfase van de inwerkingtreding, is het soms nog zoeken hoe en of uitvoeringsknelpunten binnen de gestelde juridische kaders opgelost kunnen worden. VNG, IPO, ODnl, Vereniging Bwt, BZK en IPLO richten hiervoor een regienetwerk in. In dit overleg wordt toegewerkt naar een kortetermijnoplossing met handelingsperspectief. Inzet van alle partijen, inclusief deelname van de meldende partij is hierbij noodzakelijk.

Multidisciplinair karakter  
Het regienetwerk uitvoeringsknelpunten coördineert punten die niet via de bestaande expertnetwerken kunnen lopen. De aangedragen knelpunten worden beoordeeld en geselecteerd door leden van het regienetwerk. Het zijn uitvoeringsknelpunten met een multidisciplinair karakter en waarvoor vanuit het wettelijk stelsel (in combinatie met het digitaal stelsel) niet op korte termijn een oplossing voor geboden kan worden. De kennis en kunde vanuit de praktijk om het komen tot een oplossingsrichting is hierbij onontbeerlijk en daarmee van grote meerwaarde. Wanneer het gaat over een specifiek thema, zoals bodem, wordt het desbetreffende knelpunt via bestaande vakgroepen onder de aandacht gebracht.   

Inzet vanuit de praktijk
Als een casus wordt geselecteerd, dan heeft de inzender een belangrijke, actieve rol bij de aanpak. De betreffende casus is altijd eerst al voorgelegd aan het IPLO. De deelnemende partijen van het regienetwerk leveren denkkracht mede ten behoeve van het analyseren van het problemen, een mogelijk handelingsperspectief of een oplossing die past binnen het stelsel.   

Status

De betrokken partijen kiezen voor een pragmatische werkwijzen. Aan de hand van de gemelde punten gaan we  aan de slag met hoe we die praktisch kunnen oppakken. In april vindt een evaluatie plaats. De verslaglegging van bevindingen en ervaringen vindt plaats via de bestaande communicatiekanalen van de betrokken organisaties. 

Aanmeldformulier

Wilt u een casus aanmelden voor het regienetwerk? Het aanmeldformulier voor het regienetwerk vindt u hier. VNG voert tijdelijk het secretariaat voor dit regienetwerk.

Feedback

Uw feedback op dit initiatief wordt op prijs gesteld. Graag per email naar omgevingswet@vng.nl.