Nieuws
Het CBS maakt al jaren een inschatting van het aantal dakloze mensen in Nederland. De cijfers over 2023 laten een stijging zien met 15% naar 30.600 personen, na een daling in 2022. De stijging komt niet onverwacht: al langere tijd zijn er duidelijke signalen van toenemende druk op de maatschappelijke opvang.
De behandeling van de begroting van VWS in de Tweede Kamer is voor een aantal organisaties aanleiding te pleiten voor een extra impuls voor de aanpak van dakloosheid. De VNG schreef mede namens onder andere Aedes en Valente de Kamer een brief om duidelijk te maken dat de problemen niet onder controle zijn.
De Tweede Kamer behandelt op 24 en 25 januari de begroting van VWS voor 2024. De VNG stuurde de Kamer een inbreng op deze begrotingsbehandeling. We constateren dat gezond samenleven en oud worden onder grote druk staan, en benoemen 3 grote opgaven en concrete aandachtspunten daarbij.
In het voorjaar van 2024 maken we een herstart met de gegevensuitvraag van de monitor Dakloosheid. We noemen het ‘herstart’, omdat de uitvraag zowel procesmatig als inhoudelijk anders verloopt dan de eerdere uitvraag in 2022.
Demissionair staatssecretaris Van Ooijen en de VNG spraken af via een dashboard de voortgang van het Nationaal Actieplan Dakloosheid te monitoren. De komende tijd gaan de regioadviseurs van het Ondersteuningsplatform Sociaal Domein het land in om dit dashboard samen met gemeenten in te vullen.
Gemeenten hebben een belangrijke taak in het voorkomen en terugdringen van dakloosheid. Ter ondersteuning van die belangrijke taak heeft de VNG-website nu een nieuw onderwerp 'Aanpak dakloosheid'. Via deze pagina houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Voor de doorontwikkeling van de Monitor Dakloosheid worden centrumgemeenten maatschappelijke opvang & beschermd wonen en maatschappelijke opvang organisaties verzocht om vanaf half mei deel te nemen aan een inventarisatie. Doel is inzicht krijgen in hoe opvang is georganiseerd en hoe dit wordt geregistreerd.
Het ministerie van VWS maakte onlangs bekend op welke wijze dit jaar het extra budget voor de aanpak van dakloosheid (€ 65 miljoen structureel) wordt verdeeld. Omdat de begroting van VWS pas laat door de Tweede Kamer werd goedgekeurd, liet dit nog op zich wachten.
De gegevensuitvraag voor de monitor Dakloosheid, die gepland stond voor februari, wordt uitgesteld. De verwachting is dat de volgende uitvraag op zijn vroegst in het najaar zal plaatsvinden.
Ieder mens heeft recht op een veilige en betaalbare plek om te wonen. Het Nationaal Actieplan Dakloosheid 'Eerst een Thuis' moet ervoor zorgen dat in 2030 dakloosheid in ons land is beëindigd.