Het CBS maakt al jaren een inschatting van het aantal dakloze mensen in Nederland. De cijfers over 2023 laten een stijging zien met 15% naar 30.600 personen, na een daling in 2022. De stijging komt niet onverwacht: al langere tijd zijn er duidelijke signalen van toenemende druk op de maatschappelijke opvang.

Bericht CBS: 30,6 duizend dakloze mensen in Nederland

Brief aan Tweede Kamer

De VNG stuurde in januari naar aanleiding van de signalen een brief aan de Tweede Kamer met een oproep om de strijd tegen dakloosheid meer aandacht te geven. De brief werd mede geschreven namens Aedes, Valente, de Nederlandse ggz, het Leger des Heils, HVO Querido en de Tussenvoorziening.

Groei in aandeel daklozen geboren in ander Europees land dan Nederland

Opvallend is dat er een duidelijke groei te zien is van het aandeel mensen die geboren zijn in een ander Europees land dan Nederland, van 5% in 2022 (1.330 personen) naar 8% in 2023 (2.448 personen). Het is goed om te bedenken dat het hierbij gaat om een schatting op basis van de mensen die zijn opgenomen in de systemen, die het CBS kan benutten. 

Wat betekent dit voor gemeenten?

In de eerste plaats onderstreept de groei de urgentie van een goede aanpak van dakloosheid. Hierbij biedt de brede insteek van het Nationaal Plan van Aanpak ‘Eerst een thuis’ de meeste kans op succes. Dat plan is eind 2022 afgesproken, eventuele positieve gevolgen van de extra impuls kunnen we in deze CBS-monitor dus nog niet zien.

Gemeenten zullen – samen met de aanbieders van opvang en ondersteuning en de corporaties – alles op alles zetten om de trend om te buigen en dakloosheid terug te dringen. Daarbij verwachten zij van de politiek dat die ook oog houdt voor de problemen die dakloosheid veroorzaken: bedreigde bestaanszekerheid in combinatie met een ernstige wooncrisis.

Monitoring dakloosheid voor beter inzicht

Er zijn diverse monitoringsinstrumenten die helpen om beter inzicht te krijgen en om beter te kunnen sturen op de opgave. De verschillende instrumenten vullen elkaar aan en sluiten zoveel mogelijk op elkaar aan. Zie voor meer informatie onze pagina Monitoring dakloosheid.

Zie ook

VNG-bericht: 'Vooraankondiging start dakloosheid' (24 november 2023)