De behandeling van de begroting van VWS in de Tweede Kamer is voor een aantal organisaties aanleiding te pleiten voor een extra impuls voor de aanpak van dakloosheid. De VNG schreef mede namens onder andere Aedes en Valente de Kamer een brief om duidelijk te maken dat de problemen niet onder controle zijn.

Aandacht voor aanpak dakloosheid dringend nodig

De groep samenwerkende partijen binnen de brede ‘Coalitie tegen dakloosheid’ vragen de Kamerleden via de brief (pdf, 231 kB) om hun invloed te gebruiken, zodat de aanpak van dakloosheid de aandacht krijgt die het verdient. Dat is dringend nodig gelet op de overvolle (winter)opvanglocaties,  groeiende wachtlijsten voor maatschappelijke opvang en stagnatie in de doorstroom naar beschikbare woningen.

Doelen uit het Nationaal Actieplan Dakloosheid vragen om extra impuls

Een jaar na het opstellen van het Nationaal Actieplan Dakloosheid ‘Eerst een thuis’ moeten we vaststellen dat we nog onvoldoende zijn opgeschoten. De doelen uit het Actieplan kunnen alleen maar worden gehaald als er een extra impuls komt. We vragen de Kamer om gezamenlijk de handschoen op te pakken en landelijk te doen wat nodig is om de aanpak van dakloosheid tot een succes te maken door:

  • Het beschikbaar stellen van voldoende financiële middelen om de doelstellingen van het Actieplan te kunnen realiseren.
  • Een eenmalige verhoging van de decentralisatie-uitkering met 10% (ongeveer € 45 miljoen) om de kostenstijgingen in de jaren 2022 en 2023 te kunnen compenseren.
  • Een vergelijkbaar bedrag om de initiatieven en vernieuwende praktijken bij de aanpak van dakloosheid een serieuze impuls te geven.
  • Verdere maatregelen te nemen om de bestaanszekerheid van mensen te verbeteren.
  • Het ingezette beleid te steunen om uitbreiding van de sociale woningvoorraad te realiseren. 

Meer informatie

De VNG-brief is mede geschreven namens Aedes, Valente, de Nederlandse ggz, het Leger des Heils, HVO Querido en de Tussenvoorziening. De Tweede Kamer behandelt de VWS-begroting op 24 en 25 januari. De VNG stuurde de Kamer ook een eigen inbreng op de begrotingsbehandeling. Zie ons bericht 'VNG-inbreng op begrotingsbehandeling VWS'.

Zie ook

Ook de G4 stuurde de Tweede Kamer een brief over de grote zorgen rond de groeiende dakloosheid in Nederland: Inbreng G4 over dakloosheid voor begrotingsbehandeling VWS 2024 (pdf, 67 kB). En de VNG en Valente stuurden staatssecretaris Van Ooijen (VWS) op 4 december 2023 een brief over de financiële middelen voor de aanpak van dakloosheid (pdf, 168 kB).