Integraal programmeren is het proces waarin rijk, provincie, gemeenten en netbeheerder(s) iedere 2 jaar samen maatschappelijk afgewogen keuzes maken over de inrichting van het energiesysteem in de regio. Dit gebeurt in samenhang met andere sectoren die ruimte in de fysieke leefomgeving en op het energienetwerk opeisen. Denk aan woningbouw, industrie, mobiliteit en landbouw.

De provincie heeft regie op het proces van integraal programmeren, waarin gemeenten goed moeten zijn aangehaakt omdat de plannen effect hebben op de lokale leefomgeving van gemeenten. Dit proces bestaat uit 5 stappen die provincie, gemeenten en netbeheerders gezamenlijk doorlopen in het energyboard:

  1. Inzicht verkrijgen in de huidige energie-infrastructuur en vraag en aanbod van energie en de verwachte ontwikkelingen 
  2. Gezamenlijk een energievisie opstellen 
  3. Afwegen welke energie-infraprojecten voorrang krijgen.
  4. Deze projecten vastleggen in een provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK).
  5. Uitvoeringsafspraken maken hoe deze projecten kunnen worden versneld. De netbeheerder prioriteert de projecten in zijn investeringsplannen en overheden spannen zich via ruimtelijke processen in om de projecten voorrang te geven en te versnellen.

Meer informatie en hulpmiddelen