Voor bestuur, commissies en colleges hebben wij lokale bestuurders nodig die een bijdrage willen leveren aan het werk van de VNG. Op deze pagina leggen we uit hoe de kandidaatstellingsprocedure hiervoor werkt.

Inleiding

Het VNG-bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de vereniging. Het wordt geadviseerd door 9 vaste adviescommissies en 2 colleges, die beiden een eigen statutaire taak hebben. Het bestuur heeft 24 leden, waaronder de commissie- en collegevoorzitters. De commissies en colleges hebben tussen de 10 en 35 leden. Burgemeesters, wethouders, secretarissen, griffiers en raadsleden komen in aanmerking voor lidmaatschap. Een onafhankelijke voordrachtscommissie is verantwoordelijk voor de selectie van kandidaten voor bestuur en commissies. 

In het jaar van de raadsverkiezingen eindigt de benoemingstermijn van bijna alle circa 260 leden van bestuur, commissies en colleges. Dat gebeurt op het moment dat hun opvolgers in het najaar worden benoemd voor een periode van 4 jaar. Uitzonderingen zijn de posities van voorzitter en vicevoorzitter. Met het oog op continuïteit in het bestuur geldt voor hen een doorlopende benoemingstermijn. Daarnaast kunnen voor leden van de commissie Europa & Internationaal afwijkende termijnen gelden op basis van de Europese of internationale regels. Leden van bestuur, commissies en colleges hebben maximaal 2 benoemingstermijnen. Het komt voor dat er tussentijds nieuwe vacatures ontstaan als leden bijvoorbeeld van baan veranderen.

De kandidaatstellingsprocedure kent de volgende stappen:

  1. Openstelling vacatures via een ledenbrief met profielschetsen voor de vacatures
  2. Reactietermijn voor belangstellenden van minimaal 3 weken 
  3. Gelegenheid voor provinciale afdelingen en netwerken van gemeenten/doelgroepen om vertrouwelijk aanbevelingen te doen voor aangemelde kandidaten uit hun achterban
  4. Voordracht van 1 kandidaat per vacature door de Voordrachtscommissie
  5. Bekendmaking van de voorgedragen kandidaten en opening van de mogelijkheid tot het stellen van andere kandidaten
  6. Besluitvorming in de ALV over voorgedragen en eventuele andere kandidaten
  7. Aan de slag in bestuur, commissies en colleges

Actueel: lopende of eerstvolgende vacatureronde

Op 20 maart start de eerstvolgende vacatureronde. Wij stellen dan de ontstane vacatures in bestuur en commissies open via een ledenbrief met profielschetsen per vacature. De ledenbrief bevat ook het tijdpad van de procedure richting besluitvorming in de ALV van 26 juni.

Als u automatisch bericht wilt krijgen over de verschijning van deze ledenbrief kunt u zich abonneren op het VNG-weekoverzicht 

Selectieprocedure

1. Openstelling van vacatures

Nieuwe vacatures worden altijd opengesteld via een ledenbrief met het tijdpad van de procedure en een profielschets voor de vacatures. In de grote vacatureronde na de raadsverkiezingen stellen wij vacatures open in april. Vanwege het grote aantal vacatures worden daarbij geen profielschetsen opgesteld per individuele vacature, maar profielschetsen voor het bestuur en per commissie/college. Halfjaarlijks vinden richting de ALV en de Najaars ALV kleinere tussentijdse vacaturerondes plaats met in de regel circa 5 tot 15 vacatures. Daarbij wordt per vacature een korte profielschets opgesteld.   

2. Aanmelding van kandidaten

Na openstelling hebben belangstellenden minimaal 3 weken te tijd om te reageren op de vacatures. Kandidaatstelling voor meerdere vacatures is mogelijk, maar kandidaten kunnen slechts in 1 vacature worden benoemd. Aanmelding verloopt via de website vng.governance.nl in 2 stappen:

  • Kandidaten moeten zich eerst registreren en daarbij een aantal standaardgegevens invullen
  • Kandidaten kunnen daarna de vacatures die hun belangstelling hebben aanvinken en een motivatie geven. Kandidaten ontvangen een bevestiging van hun aanmelding met een toelichting op het verdere proces. 

3. Aanbevelingen provinciale afdelingen en netwerken

De provinciale afdelingen van de VNG, netwerken van gemeenten (G4, G40,M50, P10, K80, R8), verenigingen van doelgroepen (burgemeesters, wethouders, secretarissen, griffiers en raadsleden) en de door de VNG ingestelde Scoutingscommissie lokale partijen hebben het recht om aanbevelingen te doen over de aangemelde kandidaten uit hun specifieke achterban. Deze aanbevelingen zijn vertrouwelijk en niet bindend. Het is aan de kandidaten zelf of zij hun vertrouwelijke inhoudelijke motivatie (brieven, steunbetuigingen, cv’s) ook delen met deze aanbevelende partijen. De Voordrachtscommissie weegt deze aanbevelingen mee bij het voordragen van kandidaten. 

4. Enkelvoudige voordracht Voordrachtscommissie

Op basis van de informatie van aangemelde kandidaten en de aanbevelingen van provinciale afdelingen en netwerken draagt de Voordrachtscommissie voor iedere vacature 1 kandidaat voor aan de leden. De Voordrachtscommissie hanteert daarbij het uitgangspunt ‘kwaliteit met behoud van herkenbaarheid voor de achterban’. Dat betekent dat de beoordeling van ervaring, expertise en netwerk van kandidaten voorop staat en vervolgens rekening wordt gehouden met representativiteit op criteria als man-vrouw verhouding, partijpolitieke achtergrond, gemeentegrootte, provincie en doelgroep. Die representativiteit hoeft niet exact evenredig te zijn, maar de samenstelling van bestuur en commissies/colleges moet wel herkenbaar zijn voor de achterban. 

Voor de volledigheid merken we op dat er in de praktijk ook niet voor iedere vacature uit alle geledingen in de achterban kandidaten zijn. Zo zijn er minder vrouwelijke dan mannelijke kandidaten en zijn er uit een aantal politieke partijen weinig of geen kandidaten. De Voordrachtscommissie hanteerde in de afgelopen raadsperiodes een voorkeursbeleid voor vrouwen en vertegenwoordigers van lokale partijen. 

5. Bekendmaking voorgedragen kandidaten en mogelijkheid tot stellen andere kandidaten

Het bestuur maakt de voorgedragen kandidaten 5 weken voor de ALV bekend via een ledenbrief. Tot 3 weken voor de ALV kunnen andere kandidaten worden gesteld door de eigen gemeente, ondersteund door minimaal 10 andere gemeenten. 2 weken voor de ALV maakt het bestuur aan de leden bekend of er andere kandidaten zijn gesteld.  

6. Besluitvorming in ALV

In de ALV spreken de leden zich uit over de door de Voordrachtscommissie voorgedragen kandidaten en eventuele andere kandidaten. Bij het ontbreken van andere kandidaten worden de voorgedragen kandidaten in een enkele stemming aan de leden voorgelegd. Over vacatures waarvoor er meerdere kandidaten zijn wordt apart gestemd. Stemmingen over personen zijn vertrouwelijk en het stemgedrag per gemeente wordt niet openbaar gemaakt. 

7. Aan de slag in bestuur, commissies en colleges

Nadat de Voordrachtscommissie kandidaten heeft voorgedragen ontvangen alle kandidaten bericht of ze wel of niet zijn voorgedragen. De ambtelijk secretaris van bestuur, commissie of college neemt daarna contact op met de betreffende voorgedragen kandidaten. In afwachting van definitieve besluitvorming in de ALV informeert de ambtelijk secretaris alvast over de werkwijze en planning van vergadering en activiteiten van bestuur, commissie of college. Na benoeming door de ALV kunnen de nieuwe leden deelnemen in bestuur, commissie of college. 

Leden onafhankelijke Voordrachtscommissie

  • René Verhulst, burgemeester Ede (voorzitter)
  • Jannewietske de Vries, burgemeester Súdwest Fryslân (vicevoorzitter)
  • Peter Schop, wethouder Voorne aan Zee
  • Eva van der Bruggen, secretaris Schagen
  • Hans Rijs, griffier Bodegraven-Reeuwijk
  • Sebastiaan Vliegen, raadslid Voerendaal
  • Leonard Geluk, algemeen directeur VNG (qualitate qua)

Ondersteuning Voordrachtscommissie

  • Luuk Heijlman (hoofd Concernstaf)
  • Frans van de Waart (senior beleidsmedewerker bestuurszaken)
  • Karin Austmann (senior beleidsmedewerker bestuurszaken)

Contact

In de ledenbrieven waarin vacatures worden opengesteld vindt u informatie over tijdpad, aanmelding en andere praktische zaken. Bij vragen of voor nadere informatie kunt u contact opnemen via: kandidaatstelling@vng.nl