De werkplaatsen in februari, maart en april zijn gefaciliteerd door de VNG, onder andere met een werkplaatscoach. U kunt ook zelfstandig een werkplaats starten om de DSO-keten te doorlopen met uw team, zonder begeleiding van de VNG. Dit zijn de belangrijkste stappen om een werkplaats te organiseren en uit te voeren.

Een uitgebreidere toelichting op deze stappen vindt u in het stappenplan. Voor vragen kunt u altijd bij ons terecht door een mail te sturen naar omgevingswet@vng.nl.

Stap 1: leer van andere werkplaatsen

Stap 2: bereid uw applicaties voor

Zorg dat uw lokale software is aangesloten op de landelijke voorzieningen (DSO-LV) en dat de koppelingen zijn getest. Dit is nodig om (1) omgevingswetbesluiten te kunnen publiceren, (2) toepasbare regels aan te leveren, (3) aanvragen en meldingen te ontvangen en (4) om samen te werken aan aanvragen. Meer informatie over aansluiten op het DSO vindt u hier.

Om in de werkplaats de totale keten centraal te kunnen stellen, is het van belang dat gemeentelijke medewerkers al enige ervaring hebben opgedaan met het werken met de software.

Stap 3: stel uw team samen

Stel een multidisciplinair team samen. Hierbij kunt u uitgaan van een gemiddelde inzet per medewerker van 8 uur per week. Per onderdeel in de keten is inhoudelijke en technische kennis nodig. Het gaat om de volgende vaardigheden.

  1. Deskundige omgevingsplan
  2. Functioneel beheerder juridische plannen
  3. Specialist toepasbare regels
  4. Functioneel beheerder toepasbare regels
  5. Medewerker vergunningverlening
  6. Functioneel beheerder vergunningverlening
  7. Aanjager: Iemand die de vaart erin houdt, kritische vragen stelt en overzicht heeft over de totale keten, zoals een proces coördinator of een projectleider.

Betrek ook uw communicatieafdeling, zodat zij de voortgang en resultaten kunnen delen in uw organisatie.

Heeft u onvoldoende fte in huis? Overweeg dan een dienstenleverancier/marktpartij in te schakelen om u te ondersteunen.

Stap 4: maak een planning

Plan een periode voor de werkplaats en bepaal hoe u gaat afstemmen en samenwerken door bijvoorbeeld een kick-off te organiseren en terugkerende gezamenlijke sessies in te plannen. Let bij het inplannen van de sessies op de synchronisatietijd tussen het publiceren van een plan en het uitvoeren van de volgende stap. Tips hiervoor vindt u in het stappenplan.

Stap 5: meld uw werkplaats aan bij de VNG, het DSO-LV

Start u een Werkplaats DSO-keten? Meldt dit dan bij de VNG en het DSO-LV.

VNG

Stuur een mail naar omgevinsgwet@vng.nl met daarin informatie over:

  1. Naam gemeente
  2. Je softwareleveranciers en digi-koppelaar
  3. De periode wanneer de Werkplaats gaat lopen
  4. Contactpersoon bij de gemeente (emailadres en telefoonnummer)

Landelijke voorziening DSO

Meld bij DSO-LV dat je gaat testen via dit formulier. Op deze manier krijg je de juiste ondersteuning op het moment dat als je aan het testen bent. Ook zal je dan op de hoogte worden gehouden van werkzaamheden en storingen in het DSO. Daarnaast moet je om stap 4a uit te kunnen voeren je IP-adres bekend maken bij de Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaar stellen (LVBB). Kijk voor meer informatie hierover in het stappenplan.

Stap 6: Start met oefenen en deel uw bevindingen

Registreer uw bevindingen in de tabellen in het stappenplan. Tijdens de werkplaats komt naar voren wat werkt en wat nog niet werkt. Door de bevindingen te registreren legt u successen vast en ontstaat er een overzicht van taken/werkzaamheden die nog moeten gebeuren om de DSO-keten werkend te krijgen. En: uw ervaringen helpen ook andere gemeenten om de keten sluitend te krijgen. Deel uw bevindingen via het VNG-forum.