Met de invoering van de Omgevingswet gaat ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gefaseerd van start. Om de impact van een ingrijpende stelselwijziging zoals de Omgevingswet en Wkb te meten, heeft de VNG een monitoringsprogramma opgezet. Met het doorlopend verzamelen, analyseren van gegevens, monitoren we de impact op gemeenten. Hier vindt u alle informatie over het brede monitoringsprogramma van de VNG.

De monitor Wkb heeft een overkoepelend doel: het meten van de voortgang van implementatie op de Wkb en daarover rapporteren. Het is van belang dat we de voortgang op het behalen van de verbeterdoelen van de wet in kaart brengen, dat doen we door middel van enquêtevragen. Door het in kaart brengen van deze voortgangsinformatie, verschaffen we verantwoordings- en sturingsinformatie richting het rijk, maar krijgen we ook landelijke inzichten om u te kunnen helpen en ondersteunen op die onderwerpen waar dat nodig is. Het financiële deel van de Wkb is opgenomen in de monitor financiën en heeft als doel de daadwerkelijke financiële effecten in de praktijk te meten, in de periode na inwerkingtreding van de wet.

De monitor Wkb heeft input nodig van gemeenten om de impact op gemeenten in beeld te krijgen. Voor een groot deel zijn we afhankelijk van de input van gemeenten en hiervoor maken we gebruik van de enquête uitvraag. Deelnemende gemeenten leveren een belangrijke bijdrage aan het in beeld krijgen van de consequenties en daarmee de onderbouwing richting het rijk. Daarnaast biedt de monitor Wkb de deelnemende gemeenten ook inzicht in wat de consequenties zijn voor de gemeentelijke bedrijfsvoering, op bijvoorbeeld de werking van de bedrijfsprocessen of gemaakte beleidskeuzen. 

Enquêtevragen

De monitor Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) bestaat uit een enquête met vragen over verschillende onderwerpen. Op deze pagina vindt u alle informatie over de vragen die gaan over de werking van de Wkb. De enquête is ingedeeld op hoofdonderwerpen zoals beleid, vergunningverlening en handhaving en ICT-ondersteuning. U vindt daardoor geen hoofdstuk ‘werking van de Wkb’ in de enquête, maar deze vragen zijn door de volledige vragenlijst opgenomen. 

Wat wordt er uitgevraagd?

Vragen die verband houden met dit deel van de enquête, zijn vragen over de proces van de Wkb. Hoeveel bouwmeldingen heeft u ontvangen? En hoeveel daarvan zijn niet op orde? Zijn er tijdens de bouw deelopleveringen gedaan met een omgevingsplanactiviteit? En hoeveel bouwmeldingen zijn van rechtswege komen te vervallen? Heeft u signalen (omissies) ontvangen over de kwaliteitsborger of het borgingsinstrument, en zo ja, hoe vaak? En heeft u dit signaal gemeld aan de toelatingsorganisatie (Tlokb) die toezicht houdt op het nieuwe stelsel?

Wie heeft u nodig de enquête in te vullen?

De vragen die in dit onderdeel worden uitgevraagd zijn uiteenlopend. Het is van belang dat u samen met uw collega's naar de enquêtevragen kijkt en samen tot een volledig ingevulde monitor komt. In ieder geval is het belangrijk om uw collega’s te bevragen over de gang van zaken. Informatie over vergunningverlening kunt u waarschijnlijk het beste halen bij uw collega's van vergunningverlening of bij uw omgevingsdienst. 

Privacy

Er wordt door ons veel data opgevraagd in de monitors. Lees op de pagina 'Hoe gaan wij om met uw gegevens?' meer informatie over hoe wij uw data verwerken. 

In ontwikkeling: data verzamelen via gemeentelijke ICT-systemen

Naast het uitvragen van informatie middels een enquête kan er data worden verkregen uit verschillende ICT-systemen zoals bijvoorbeeld uit het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en uit de verschillende VTH-softwaresystemen van de gemeenten zelf. Om gemeenten zo veel mogelijk te ontlasten bij het ontsluiten van informatie is de VNG in samenwerking met diverse softwareleveranciers een reeks regiobijeenkomsten gestart. Tijdens een regiobijeenkomst wordt er samen met gemeenten en uitvoeringsdiensten gekeken of de functionaliteiten van de gebruikte systemen toegankelijk zijn om de nodige data te kunnen verzamelen, of dat wellicht aanvullende tools nodig zijn. Wilt u meer weten over deze werkwijze? Dan kunt u contact opnemen met het team Monitoring via omgevingswet@vng.nl o.v.v. Monitor Omgevingswet en Wkb.

Aanmelden voor de monitor is nog steeds mogelijk. Op dit moment zijn er ongeveer 40 deelnemende gemeenten aan de monitor, maar graag breiden we deze groep uit naar minstens 50 deelnemende gemeenten. Wilt u zich ook aanmelden voor deelname aan de monitor Omgevingswet en Wkb? Aanmelden kan via het aanmeldformulier

Heeft u vragen over deze monitor? Dan kunt u contact opnemen met het team Monitoring via omgevingswet@vng.nl o.v.v. Monitoring Omgevingswet en Wkb.