In de Randstad is een groot tekort aan scootmobielen en stallingen. De vraag neemt toe waardoor mensen lang op wachtlijsten staan. Dat is een onwenselijke situatie. Diverse gemeenten in Nederland werken al met deelscootmobielen. Rogplus als uitvoerder van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam start nu als proef met een aantal deelscootmobielen. 
Er wordt op twee locaties gestart in Vlaardingen en de gemeenten willen uitbreiden. Het concept is vernieuwend vanwege het gemak om een reservering te boeken via een beeldscherm in de stallingen. Bewoners kunnen na toestemming van Rogplus een deelscootmobiel reserveren voor een gewenste tijdsperiode. Of reserveren om direct op pad te gaan.

Jaartal

2024

Gemeente

Succesvol

De pilot is succesvol omdat wachtlijsten voor het stallen van een scootmobiel welke 2 jaar bestonden na de start van de pilot binnen 2 weken opgelost zijn. Alle cliënten binnen het appartement complex hebben toegang gekregen tot de deelscootmobielen waardoor iedereen weer mobiel is.

Waardevol

De pilot voegt waarde toe omdat cliënten na lange tijd weer in staat zijn gesteld zich zelfstandig buitenshuis te verplaatsen. Hierdoor kunnen zij weer participeren aan de maatschappij. Het initiatief is gebruiksvriendelijk omdat de reserveringsapp eenvoudig in gebruik is en de doelgroep op verschillende wijze helpt.

Herbruikbaar

Het concept is dusdanig ontwikkeld dat het in ieder appartementen complex toepasbaar is zonder tussenkomst van een persoon als beheerder. Het kan landelijk of zelfs daarbuiten worden toegepast en is dus niet alleen binnen Schiedam, Vlaardingen en Maassluis toepasbaar. Momenteel is er interesse uit het buitenland in ons concept.

Omdat dit concept vernieuwend is en het in iedere gemeente bruikbaar is. Het is DE gebruikersvriendelijke oplossing voor de landelijk ervaren stallingsproblematiek.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2024.

Gerelateerde links