Mensen komen niet meer met elkaar in contact. Onder invloed van social media is deze kloof groter geworden.
Doordat verschillende groepen niet meer in contact komen met elkaar, vindt polarisatie vruchtbare bodem. Het Sociaal Cultureel Planbureau concludeert dat polarisatie dusdanig is toegenomen, dat het op den duur de sociale cohesie en zelfs het functioneren van de democratie aantast. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat ontmoetingen tussen verschillende groepen mensen helpen om onderlinge negatieve stereotyperingen tegen te gaan.
De bevolking van Amsterdam is divers en bestaat uit individuen met uiteenlopende achtergronden en herkomsten. Door ontmoeting tussen hen te faciliteren, krijgen mensen de gelegenheid om elkaar te begrijpen, te ontdekken wat hen verbindt en wederzijds respect te ontwikkelen. Dat is het doel van deze casus.

Jaartal

2024

Gemeente

Succesvol

Ondanks dat het voorstel recent is aangenomen, heeft het al veel impact gehad. Door de oorlog in Israël en Gaza is er sprake van toegenomen spanning, conflict, discriminatie en polarisatie in de stad. Dit zorgt voor een uitdagende context, omdat groepen soms lijnrecht tegenover elkaar staan. 
Deze casus vervult de behoefte en noodzaak om dit tegen te gaan middels het organiseren van dialoog en ontmoeting. Zo zijn er gesprekken op de ambtswoning en het stadhuis georganiseerd en zijn indieners door veel scholen uitgenodigd om gesprekken te faciliteren. Hieruit bleek de behoefte om discriminatie en racisme bespreekbaar te maken in de klas en handvatten te krijgen om dit tegen te gaan. 
Deelnemers aan de gesprekken, scholieren en scholen hebben teruggekoppeld dat de gesprekken zeer waardevol waren en helpen om wederzijds respect te behouden en ontwikkelen. Tevens is mede naar aanleiding van de casus het initiatief “deel de duif” ontstaan.

Waardevol

De casus is in de eerste plaats waardevol omdat deze aantoonbaar waardering oogst bij verschillende mensen en organisaties binnen en buiten Amsterdam. De oproep om met elkaar in gesprek te (blijven) gaan, werd vanwege de achtergronden van de indieners (de één joods, de ander moslim) in het licht van de oplaaiende oorlog op grote podia uitgelicht. Indieners mochten hun voorstel toelichten bij onder andere OP1, NPO Radio 1, de Volkskrant en het Parool.
Onder andere de Anne Frank Stichting, verschillende wethouders en zelfs de Koning hebben hun waardering voor de casus uitgesproken. Daarnaast draagt de casus bij aan een hoger
sociaal-maatschappelijk welzijn. Het zet in op bewezen methoden om discriminatie, polarisatie en racisme tegen te gaan.

Herbruikbaar

Het initiatiefvoorstel is gericht op Amsterdam, maar eenvoudig te vertalen naar andere steden. De sub - voorstellen uit de casus hebben betrekking op ontmoetingsprogramma’s, lesprogramma’s op scholen, ontmoetingen via kunst en cultuur en de internationale dag tegen racisme. 
Deze sub-voorstellen zijn allemaal niet gebonden aan een stad, maar kunnen worden aangepast en/of opgeschaald om zo hergebruikt te worden in andere gemeenten. 
De voorstellen zijn tevens gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken over discriminatie, racisme en polarisatie. Deze onderzoeken zijn eveneens niet plaatsgebonden. De casus is daarmee herbruikbaar in andere gemeenten en tevens zeer relevant voor met name gemeenten waar veel inwoners wonen die verschillende achtergronden hebben. In steden zoals Rotterdam en Arnhem is het voorstel reeds overgenomen.

‘’Bekend maakt Bemind’’ is bijzonder omdat het te midden van toegenomen polarisatie inzet op methoden die bewezen helpen in het bevorderen van sympathie. 
De gevolgen van de oorlog in Israël en Gaza in het land tonen en vergroten de urgentie om mensen met verschillende achtergronden samen te brengen en een dialoog te starten over elkaars achtergronden en emoties. Het voorstel legt de basis voor empathie en wederzijds begrip waardoor de samenleving weerbaarder wordt tegen polarisatie.

Het initiatiefvoorstel is ingediend in mei 2023 en met algemene stemmen aangenomen door de raad in oktober 2023.
Het initiatiefvoorstel is in oktober aangenomen door de raad en zal worden opgenomen in de anti -discriminatie agenda van de gemeente Amsterdam. Wegens de oorlog in Israël en Gaza en de daaruit voortvloeiende polarisatie en discriminatie in de stad, is er in de geest van het voorstel per direct gestart met het opzetten van ontmoetingen die inzetten op saamhorigheid en dialoog.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2024.

Gerelateerde links