Ledenbrief nummer

Lbr. 17/008

In artikel 2.4.3. van de Wmo 2015 is het regresrecht voor gemeenten opgenomen. Het regresrecht stelt gemeenten in staat om de kosten voor Wmo-voorzieningen te verhalen op een derde bij wettelijke aansprakelijkheid voor een ongeval dat tot de beperkingen heeft geleid. Daarbij komen gemeenten meestal uit bij een aansprakelijkheidsverzekeraar.

De VNG en het Verbond van Verzekeraars hebben sinds 2015 een overeenkomst waarmee de verzekeraars het regresrecht hebben afgekocht voor het jaar 2015 en 2016. Voor het jaar 2017 is een nieuwe overeenkomst afgesloten die qua inhoud op één belangrijk onderdeel is gewijzigd ten opzichte van de overeenkomst voor 2015 en 2016. Het verschil met de overeenkomst voor 2015 en 2016 is dat gemeenten vanaf medio februari 2017 wel een eigen bijdrage mogen vragen voor een voorziening voor een regres cliënt. De reden voor deze wijziging is dat het ministerie van VWS ons er op heeft gewezen dat de bepaling in de overeenkomst waarin wordt aangegeven dat de eigen bijdragen voor regres cliënten is afgekocht en dat de gemeente geen eigen bijdrage meer mag vragen voor voorzieningen voor regres cliënten, in strijd is met het Besluit Maatschappelijke ondersteuning artikel 3.8 lid 2. Wij verwachten niet dat VWS dit artikel op korte termijn gaat aanpassen. Daarom hebben VNG en het Verbond van Verzekeraars besloten de overeenkomst op dit punt aan te passen.

In deze ledenbrief maken wij de overeenkomst 2017 voor de afkoop van het regres aan gemeenten bekend. In de loop van 2017 gaan VNG en het Verbond van Verzekeraars onderhandelen over de overeenkomst voor 2018 en latere jaren.