De vergadering vindt plaats aan het begin van een heidag. We zijn uitgenodigd bij de gemeente Zeewolde door ons commissielid Helmut Hermans. Op de agenda staan onder meer de Agenda Natuurinclusief en de provinciale programma’s landelijk gebied.

Agenda Natuurinclusief

Het ministerie van LNV werkt, in samenwerking met overheden en private partners, aan de Agenda Natuurinclusief 2.0. Programmaleider Wytze de Vries geeft een inleiding. 

Natuurinclusief heeft niet uitsluitend betrekking op de ‘donkergroene natuur’, maar bijvoorbeeld ook op natuur in de stad.  Natuurinclusief is gericht op herstel van biodiversiteit. Daarmee gaat het niet goed, terwijl het de basis is voor de samenleving. Het besef dat we iets moeten doen groeit. Natuur alleen in beschermde natuurgebieden is niet voldoende. 

Daarom is 2 jaar geleden gestart met de Agenda Natuurinclusief. Het doel is dat we ons op een andere manier tot de natuur verhouden. Voor de Agenda is het Singelpark Leiden een voorbeeld. Leiden werkt nu aan een tweede groene ring om de stad: het Geuzenpark. Een ander voorbeeld is een gebiedsgerichte aanpak natuurinclusief bouwen in de regio Venlo.

De commissie stelt vragen en heeft opmerkingen. Is er een koppeling met de nieuwe Nota Ruimte? Komen er instrumenten? Gesteld wordt dat natuurinclusief een uitgangspunt zou moeten zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Het onderwerp komt terug in de volgende vergadering, want dan ligt er een conceptagenda.

Provinciale programma’s landelijk gebied

De meeste provincies hebben inmiddels een programma landelijk gebied. De VNG heeft deze naast elkaar gelegd. Eerste conclusies zijn dat de programma’s veelal beschrijvend zijn, weinig concreet en dat het onderwerp leefbaarheid ontbreekt. De relatie met andere transities ontbreekt. Ook de inbreng van gemeenten staat er dikwijls niet in, terwijl samenwerking noodzakelijk is. Het betrekken van inwoners kan beter.

Uit de reacties van de commissie blijkt ongeduld. Veel gemeenten willen bouwen. Onder andere om kleinere kernen vitaal te houden. Een aantal boeren wil aan de slag. Maar iedereen zit te wachten op geld en op de aanwijzing van pilotgebieden. 

Gemeenten maken zich zorgen om de uitvoeringskosten die zij gaan maken. Gesuggereerd wordt om te komen tot een structuur zoals de vroegere landinrichtingscommissies. Die werkte goed. De VNG wil zelf de behoeften vanuit gemeenten inventariseren door gebruik te maken van bestuurlijke en ambtelijke contacten met vooroplopende gemeenten.