Deze eerste vergadering van het College voor Dienstverleningszaken in 2024 vond plaats via Teams. Op de agenda stond onder andere de bestuurlijke kaders voor de Kadernota 2025 en het transitieprogramma Common Ground.

Kadernota 2025

Het college voerde een constructief gesprek over de Kadernota 2025 en vroeg aandacht voor een goed verhaal richting bestuurders over de voordelen voor gemeenten van een gezamenlijke aanpak. Verder zijn procesafspraken gemaakt over de afstemming met de beleidsinhoudelijke commissies en de rol van de bestuurlijk portefeuillehouders als ambassadeurs voor de proposities. 

Common Ground

Vervolgens besprak het college het transitieprogramma Common Ground. Het belang van effectieve, efficiënte en toegankelijke dienstverlening door de toepassing van de principes van Common Ground is onderschreven. Het kersverse filmpje met de burgemeester van Oudewater in de hoofdrol hielp daar zeker bij.

Dat nieuwe (Europese) wet- en regelgeving dit ook noodzaak maakt is evident. De risico’s rondom een verouderd ICT-landschap bij gemeenten wordt herkend. Het college ging akkoord met het organiseren van regionale bijeenkomsten voor bestuurders en daaraan actief deel te nemen. Verder toonde het college zich bereid om collega-bestuurders van de beleidscommissies actief te informeren en hun netwerk in te zetten om de regionale bijeenkomsten tot een succes te maken.

Tot slot

Verder is er kennisgenomen van de aanbevelingen van de Denktank Nederland 2040 voor het nieuwe regeerakkoord en de verkenning, en de vervolgstappen over de Informatiepositie Fysiek Domein.

Meer weten? Neem contact op met team Samen Organiseren: samenorganiseren@vng.nl