Het College voor Arbeidszaken vergaderde digitaal op woensdag 19 januari 2022. Op de agenda stonden onder andere: de terugblik op de sessie voor het CvA en WSGO over de waarden van gemeentelijke werkgevers, de uitkomst van ledenraadpleging Cao Gemeenten en Cao SGO en het thema diversiteit en inclusie.

De vergadering werd geopend met een aantal schriftelijke mededelingen: een overzicht met werkgeverszaken uit het regeerakkoord, de belangrijkste communicatiemomenten bij het pensioenakkoord, een aanpassing in het reglement van de klachtencommissie (LKOG), een wijziging in het reglement voor het melden van een misstand, de oprichting van het Instituut Beroepsziekten Slachtoffers en de reikwijdte van de Cao Gemeenten en Cao SGO.

Terugkoppeling sessie waarden van gemeentelijke werkgevers

Het CvA en de WSGO hielden 13 december een digitale denksessie met als doel om samen tot publieke waarden van gemeentelijke werkgevers te komen. Het is onderdeel van een project om een arbeidsvoorwaardelijke koers vast te stellen voor de gemeentelijke cao’s voor de langere termijn. Tijdens de vergadering werden de bevindingen van deze denksessie gepresenteerd. Naar aanleiding van de feedback op de presentatie worden de waarden en de onderliggende teksten aangescherpt. Het resultaat wordt meegenomen als onderdeel van het inhoudelijke arbeidsvoorwaardelijke deel van het project met HR-medewerkers en gemeentesecretarissen.

De Cao gemeenten en Cao SGO

De uitslag van de ledenraadpleging is bekend; 98% van de leden heeft voor gestemd. Het akkoord wordt op 27 januari met een positief advies voorgelegd aan het Bestuur van de VNG. Berichtgeving hierover volgt nog op de site en het forum.

Vertegenwoordiging raadsleden en griffiers CvA

Naar aanleiding van de brief van de vereniging van raadsleden en griffiers gaat het CvA akkoord met het advies van het bureau om voortaan niet 1 maar 2 adviesplekken ter beschikking te stellen voor griffiers en het bestuur te verzoeken om het reglement van het CvA aan te passen zodat het aantal raadsleden in de commissie ook wordt uitgebreid van 1 naar 2.

Diversiteit en inclusie

Het College vindt diversiteit en inclusie een belangrijk onderwerp. Een overzicht is gegeven van de activiteiten in 2021. Het College valt op dat er maar weinig toename is van gemeenten die zich hebben aangesloten bij het Charter Diversiteit. Het CvA besluit het Charter meer onder de aandacht te brengen bij de leden.