Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde op woensdag 7 juli. Op de agenda stonden onder andere de Cao gemeenten en SGO, de voortgang in de invoering van het Pensioenakkoord, de Cao SW en Aan de Slag, arbeidsmarktkrapte en het Appa pensioen.

Daarnaast waren er een aantal schriftelijke mededelingen met de belangrijkste CvA data voor 2023, het bestuursverslag van de WSGO, het jaarverslag van de LKOG, de profielschets voor een bestuurslid van de Stichting Bestuur Leerstoelen CAOP, de werkagenda Banenafspraak en het AVV-besluit over de cao Sociaal Werk.

De ledenraadpleging over de inzet voor de volgende cao is begonnen. De onderhandelingen beginnen 22 september.

Pensioen: stand van zaken

Sociale partners in de Pensioenkamer werken samen met pensioenfonds ABP aan een overgang naar een nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2027. Eerder was het plan om in 2026 over te stappen. Minister Schouten geeft de pensioenfondsen een jaar extra om het nieuwe pensioenstelsel in te voeren.

Uiteraard blijft de wens om zo snel mogelijk over te gaan naar de nieuwe ABP-pensioenregeling, maar voorop dient te staan dat de overstap zorgvuldig en beheerst gebeurt.

Het streven is om uiterlijk begin 2024 tot definitieve afspraken te komen over de ABP-pensioenregeling. Hierna heeft ABP door het jaar uitstel voldoende tijd om de pensioenadministratie goed in te richten voor de overgang en daarna.

Kamer Inclusieve Arbeid: Cao aan de Slag

De VNG is nog steeds in gesprek met het ministerie van SZW over aanvullende financiën. Het gaat nu  met name over gelden voor de toekomst van de infrastructuur. De commissie-PSI voert deze gesprekken met de minister.  Donderdag 6 juli vindt een bestuurlijk overleg plaats met de minister en op vrijdag 7 juli bespreekt de KIA de uitkomsten van dat overleg. Het zoeken naar structurele oplossingen blijft nodig en daarom ook de voorgenomen enquête onder leden over de toekomst van de cao aan de slag.

Programma Arbeidsmarktkrapte

Tijdens de ALV is ingestemd met de propositie Arbeidsmarktkrapte (pdf, 265 kB). Daardoor is een meerjarige programma mogelijk. Het programma heeft als doel om:

  • de onderlinge concurrentie te verminderen
  • samenwerken te stimuleren en
  • te leren van elkaar

De drie pijlers in het programma zien toe op aantrekkelijk werkgeverschap, een betere inzet van personeel door ook naar de organisatie te kijken en het ontwikkelen van gezamenlijke producten en/of diensten waar dat mogelijk en wenselijk.

Op dit moment wordt het programma opgezet en de governance ingericht. Ondertussen zijn er ook al concrete activiteiten zoals een bestuurdersdiner voor bestuurders en gemeentesecretarissen op 28 september a.s. en er wordt een juridische handreiking ontwikkeld over de mogelijkheden voor uitwisseling van personeel.

Het programmaplan voor 2024 wordt dit najaar verder ingevuld. In ieder geval zal dit plan een onderzoek bevatten naar lange termijnontwikkelingen en -oplossingen en het ophalen en delen van best practices.

Appa pensioenen

BZK is voornemens de pensioen van de wethouders onder te brengen bij het ABP. Deze pensioenen worden nu begrotings-gefinancierd. Gemeenten moeten een voorziening hiervoor hebben op hun begroting.

De overgang naar een ABP-pensioen heeft grote financiële nog onbekende consequenties, namelijk  én invaren bij ABP, én ook het gelijktijdig af-financieren van de nu nog begrotings-gefinancierde aanspraken.

VNG is met BZK in gesprek om dit proces verder gestructureerd vorm te geven.