Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde op woensdag 31 mei 2023. Op de agenda stond: de voortgang van de invoering van het Pensioenakkoord, de Personeelsmonitor 2022, de contouren voor de inzet voor de Cao gemeenten en Cao SGO en de financiering van de Cao SW en Cao Aan de Slag.

Voortgang invoering Pensioenakkoord

Op 30 mei stemde de Kamer in met de Wet Toekomst Pensioenen. In plaats van voor de zomer wordt na de zomer een onderhandelaarsakkoord in de Pensioenkamer verwacht over de ABP-regeling onder het nieuwe stelsel.

Het oordeel van het CvA hierover wordt dus na de zomer aan het college voorgelegd aangezien de voorbereiding in de werkgroepen ook vertraging oplopen. Ondanks de vertraging geeft ABP aan dat de overgang naar de nieuwe pensioenregeling vooralsnog blijft staan op 2026.

Personeelsmonitor 2022

Het A&O fonds presenteerde de Personeelsmonitor 2022, via een video werden de highlights toegelicht. Ook was er een uitleg over het online Personeelsmonitor dashboard, een instrument waardoor het mogelijk is te benchmarken op HR-kengetallen. Informatie van alle gemeenten zijn te vergelijken naar gemeentegrootteklasse en op provinciaal niveau. Via een login zijn de gegevens per gemeente afzonderlijk op te halen.

De Cao gemeenten en Cao SGO

Het college werd geïnformeerd over de financiële componenten die een rol spelen bij het bepalen van de ruimte voor de onderhandelingen waaronder de ramingen van de inflatie voor de komende twee jaar. Aangezien de ECB de rente heeft verhoogd is de verwachting dat de economische groei zal terugvallen. Door de huidige financiële en maatschappelijke ontwikkelingen is er veel onzekerheid over de economische groei en de inflatiecijfers.

Daarnaast is er nog de onzekerheid over de structurele financiële situatie van de gemeenten in relatie tot de opgaven die ze hebben. Een vergelijking tussen de decentrale overheden en het rijk laat zien dat de Cao Gemeenten in de pas loopt met andere overheidssectoren. Het CvA heeft de contouren voor de inzet en het tijdspad ter voorbereiding van de onderhandelingen besproken.

Kamer Inclusieve Arbeid -  Cao aan de Slag

De gesprekken met SZW over mogelijke financiering voor deze cao’s lopen nog steeds, maar geven geen zicht op mogelijke positieve uitkomsten. Voor de ALV van 14 juni zijn moties ingediend. De zorg over deze doelgroep is groot. Echter zonder financiering vanuit het rijk is er geen ruimte. Mocht SZW en het kabinet volharden dan zal de VNG de leden moeten raadplegen over de toekomst van de Cao aan de slag.