Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde op woensdag 29 november. Op de agenda stonden onder andere de Cao Gemeenten/SGO, de voortgang in de invoering van het Pensioenakkoord en de Cao SW en Cao Aan de Slag. 

Daarnaast waren er een aantal schriftelijke mededelingen waaronder de data van het CvA voor 2024, het tussenrapport van de commissie Octas, de voortgang van het programma Arbeidsmarktkrapte, een overzicht van de wetgeving arbeidsmarkt, de WKR en politieke ambtsdragers, de komende handreiking Inclusief werkgeverschap, en de gewijzigde modelverordening RPA. 

Cao Gemeenten en Cao SGO

Op 10 november is er met de bonden een onderhandelingsresultaat bereikt. Het resultaat is inmiddels voorgelegd aan de leden. De uitslag zal 13 december worden voorgelegd aan het bestuur ter besluitvorming. 

Het betreft een cao voor 15 maanden met een procentuele loonsverhoging, een duidelijk signaal over externe inhuur en een aantal afspraken om de positie van de gemeentelijke sector op de arbeidsmarkt te verbeteren zoals onder andere het verlengen van de opzegtermijn van werknemers.

Door middel van 4 digitale informatiesessies worden gemeentelijke werkgevers op de hoogte gesteld van de inhoud.

Stand van zaken pensioen

De onderhandelingen over de contouren van de ABP-pensioenregeling 2027 in de Pensioenkamer lopen op koers. Het streven van sociale partners is om in december tot de hoofdlijnen te komen van de pensioenregeling, het invaren en de compensatie. In de weken daarna kunnen dan de laatste inzichten besproken worden in de Pensioenkamer om dit vervolgens samen te brengen in het transitieplan.

Kamer Inclusieve Arbeid, Cao SW en Cao Aan de slag

Op 10 november is met de bonden ook een onderhandelingsresultaat bereikt over de Cao SW en de Cao Aan de slag. Eerder heeft het college de zorg uitgesproken over de situatie om tot een structurele financiële oplossing te komen. Het resultaat is daarom met een neutraal advies voorgelegd aan de leden. De uitslag wordt op 13 december voorgelegd aan het bestuur ter besluitvorming.