Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde op woensdag 12 april 2023. Op de agenda stond onder andere: de uitslag van de ledenraadpleging over de cao 2023, het pensioenakkoord, de financiering van de Cao SW en Cao Aan de Slag, arbeidsmarktkrapte en nieuwe beleidsplan van het CvA.

De Cao gemeenten en Cao SGO

De uitslag van de ledenraadpleging was positief, 98% heeft ingestemd met de nieuwe cao. De respons van gemeenten en WSGO-leden was hoog: respectievelijk 296 en 98 reacties. Uit de reacties kwamen de volgende aandachtspunten naar voren: de nivellering van het salaris, de snelheid van het proces, de doorlooptijd van de cao, behoefte aan afspraken over financiering door het rijk en begrip voor de positie van kleinere gemeenten.

Voor de volgende cao is de planning om vóór de zomer bijeenkomsten te organiseren voor het ophalen van de inzet. Na de zomer kunnen dan de onderhandelingen starten.

Pensioen

Sociale partners streven ernaar om per 2026 over te gaan naar een nieuwe pensioenregeling. Om dit mogelijk te maken, moet de Pensioenkamer voor de zomer een formeel besluit nemen. Op de te maken afspraken in de Pensioenkamer, wordt het CvA om akkoord gevraagd. Voorafgaand hieraan worden er in mei webinars georganiseerd. De onderhandelingen in de Pensioenkamer over de nieuwe ABP-pensioenregeling verlopen vooralsnog goed.

Kamer Inclusieve Arbeid; Cao SW en Cao aan de Slag

De gesprekken met SZW over mogelijke financiering voor de cao’s vlotten niet. Als er meer duidelijkheid komt vanuit SZW, zet de VNG een enquête onder de leden uit over het al dan niet continueren van de Cao Aan de Slag en in welke vorm.

Beleidsplan CvA

Het CvA heeft het nieuwe meerjarenbeleidsplan ‘Samen bereiken we meer' vastgesteld. De input voor het beleidsplan kwam van de portefeuillehouders van het college en ambtelijke klankbordgroepen. Het plan verschijnt binnenkort op vng.nl.

Arbeidsmarktkrapte

Gemeenten komen vaker in de knel in de uitvoering vanwege een tekort aan werknemers. Het CvA heeft daarom samen met VNG Realisatie het initiatief genomen tot een VNG-breed programma rondom arbeidsmarktkrapte. Het college heeft hiervoor een propositie geformuleerd en doet hiermee een beroep op het uitvoeringsfonds van de VNG Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU-gelden). Het CvA lichtte de propositie onlangs toe bij het College voor Dienstverleningszaken.

Het CvA besprak ook de recente brief van de minister van SZW aan de Tweede Kamer over de aanpassingen in arbeidswetgeving en er was een presentatie van het A&O fonds over het jaar 2022.

En verder

Het college is geïnformeerd over de stand van zaken over de reikwijdte-problematiek, het onderzoek naar de werkagenda’s Banenafspraak en de omvang van inkoop daarbij. Ook werd medegedeeld dat voor de CO2-registratie woon-werkverkeer een FAQ  opgesteld. Tot slot zijn de beleidsagenda Rechtspositie Politieke Ambtsdragers en het essay ‘Het tij keren’ over bestaanszekerheid ook meegestuurd.