Voor de uitvoering van de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) krijgen gemeenten een decentralisatie-uitkering van € 3 miljoen. Per gemeente is er een startbedrag van € 1500.

LAA bestaat uit een samenwerking van gemeenten, ministeries en uitvoeringsorganisaties. Samen werken zij eraan om incorrecte adresgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) te herkennen en herstellen. Doordat inwoners beter zichtbaar worden voor overheidsinstanties kunnen ze de juiste hulp en voorzieningen ontvangen. Daarnaast is het een manier om fraude met adresgegevens te bestrijden.

Impactanalyse VNG

De uitvoering van de LAA leidt tot meer werk bij gemeenten. Daarom stelt BZK € 3 miljoen beschikbaar via de septembercirculaire. Dit bedrag is gebaseerd op de impactanalyse van de VNG en de verwachting dat gemeenten circa 22.000 signalen kunnen verwerken. Het gaat om signalen van adressen waar mogelijk iets niet klopt in de BRP en die gecontroleerd moeten worden.

Decentralisatie-uitkering

Aan de decentralisatie-uitkering ligt een objectieve verdeelsleutel ten grondslag die binnen de kaders van de decentralisatie-uitkering is aan te passen. De verdeelsleutel bestaat uit een startbedrag van € 1500 per gemeente. Aan het begin van elk jaar wordt er een actuele potentie meting van de signalen uitgevoerd voor de verdeling van het geld.

BTW-compensatiefonds 

Bij het uitvoeren van huisbezoeken voor de controle van adressen zijn ook externe partijen betrokken. Daarom wordt er  €174.090 beschikbaar gesteld via het BTW-compensatiefonds. Deze verdelingssystematiek wordt na 2 jaar geëvalueerd en indien wenselijk naar behoefte aangepast. 

Bedragen

  • € 1500 startbedrag x 342 gemeenten = € 513.000 
  • BTW-compensatiefonds: 0.21 * 0.333 * (€ 3.000.000 – € 513.000) = € 174.090
  • Overig bedrag te verdelen volgens verdeelsleutel: € 2.312.910

Formule restant verdeling (potentie): aantal bruto signalen per gemeente x €2.312.910 / totaal aantal bruto signalen.