Het vlog Gemeenten in beeld laat de dagelijkse praktijk van de gemeenten zien. Van Stadskanaal tot Heerlen, van medewerker groenbeheer tot burgemeester, van de strijd tegen ondermijnende criminaliteit tot leefbaarheid in de wijk. Bekijk waar uw collega’s in andere gemeenten mee bezig zijn.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen. Wilt u meedoen? Stuur een mail naar info@vng.nl.

Ede

Door de schaarste aan zorgpersoneel ziet een groep criminele zzp’ers een kans om daar ernstig misbruik van te maken: van waardevolle spullen stelen bij cliënten thuis tot drugs dealen in de jeugdzorg. In dit vlog vertellen Sanae Smeets, adviseur Openbare orde en veiligheid bij de gemeente Ede en burgemeester René Verhulst wat ze als gemeente doen om hier meer grip op te krijgen. 

Almelo

Tot 2050 komen er 65.000 woningen bij in Almelo, Hengelo en Enschede. Samen werken de gemeenten hard om deze ambities waar te maken. Hoe dat eruitziet, vertellen Arjen Maathuis, wethouder van de gemeente Almelo en projectontwikkelaar Hugo Koopman in dit vlog.

Súdwest-Fryslân

In de gemeente Súdwest-Fryslân houden medewerkers 'spreekuur' op verschillende locaties om mensen met een lager inkomen persoonlijk te helpen met het aanvragen van toeslagen en regelingen. Als grootste gemeente met 900 km2 en 89 kernen, waar ook nog eens de voorzieningen en het OV onder druk staan, is dat hard nodig. 

Tilburg

In de gemeente Tilburg geven ze bijstandsgerechtigden de kans om op proef samen te wonen zonder dat het consequenties heeft op hun uitkering. Zo kunnen ze ervaren of dit daadwerkelijk iets voor ze is. Mocht het toch niets zijn dan kunnen ze terugvallen op hun eigen woning. Toena Seoud, teammanager Werk & Inkomen vertelt dat het voor veel meer rust zorgt en roept gemeenten op hetzelfde te doen zodat stellen uit 2 verschillende gemeenten ook de kans krijgen.

Belastingsamenwerking Sabewa Zeeland

In deze vlog nemen we een kijkje bij Sabewa Zeeland, een belastingsamenwerking voor 8 gemeenten en 1 waterschap. Ze hebben net ongeveer 143.000 aanslagen verstuurd voor de gemeentelijke heffingen. Dat betekent ook dat ze binnenkort bezwaren kunnen verwachten tegen de WOZ-waarde. 

De regionale belastingsamenwerking wil dat inwoners rechtstreeks contact met hen opnemen bij vragen of bezwaar. Als inwoners een bureau hiervoor inschakelen kost dat veel gemeenschapsgeld. In deze video laten de medewerkers van Sabewa zien hoe ze inwoners hiervan op de hoogte brengen. Zie voor meer informatie ook: Animatie WOZ-bezwaar nu beschikbaar

Groningen

Met de Basisbaan creëert de gemeente Groningen extra werkgelegenheid voor inwoners die op een andere manier geen kans maken op een betaalde baan. Deze basisbaners zijn aan het werk in de dorpen en wijken. Dat heeft ook aantoonbaar tot een verbeterde leefbaarheid geleid.

Bergeijk

Het Aquinohuis is een inloop- en participatiehuis in de gemeente Bergeijk, een zogenaamde voorliggende voorziening. Een warm nest waar mensen terecht kunnen die hulp en ondersteuning nodig hebben op het gebied van arbeidsintegratie, dagbesteding, mantelzorg, eenzaamheid, etc. In dit vlog vertelt wethouder Marko van Dalen erover, samen met manager Fons van Hove en Noud, Willemien en Rens.

Zoetermeer

Veel jongvolwassenen weten niet dat ze met geldzorgen en schulden terecht kunnen bij de gemeente. Met het Instagramaccount OMGZoetermeer maakt de gemeente Zoetermeer omgaan met geld bespreekbaar onder jongeren. 

Zie ook

Gemeente Zoetermeer gebruikt Instagram om jongeren te bereiken over omgaan met geld

 

Assen

Wist je dat meer dan 2 miljoen kiesgerechtigden moeite hebben met stemmen vanwege een beperking en/of chronische ziekte? Gelukkig houden gemeenten hier rekening mee. Ze zorgen dat voldoende stembureaus toegankelijk zijn én inclusief. Neem de gemeente Assen. In deze vlog toont Malissa Irosemito, adviseur inclusie, waar rekening mee is gehouden in het stemlokaal. Ook maken we kennis met een Prokkelduo. Want wie kan de kiezers beter helpen dan lotgenoten/ervaringsdeskundigen?

  • Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 zijn in 220 gemeenten al prokkelduo’s (een vrijwilliger zonder en met (licht) verstandelijke beperking) aan het werk. 

  • De VNG en het ministerie van BZK ondersteunen gemeenten bij het organiseren van toegankelijke verkiezingen

     

Gelderland-Zuid

Voor kleine gemeenten is de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit een grote uitdaging. Daarom slaan 14 gemeenten in Gelderland-Zuid de handen ineen. Gemeenten, politie, Weerbaar Gelderland-Zuid en het RIEC Oost-Nederland ontwikkelde samen de campagne ‘Veilig in je buurt’. Doel is inwoners en ondernemers bewust te maken van de problematiek zodat ze bereid zijn signalen vaker te melden. Burgemeesters Hans Martijn Ostendorp en Gerdo Van Grootheest vertellen erover in deze video.

Bunnik

Dankzij de kinderburgemeester worden ook de jonge inwoners van de gemeente Bunnik vertegenwoordigd. Kinderburgemeester Lobke Leussink denkt en praat mee over zaken die voor haar leeftijdsgenoten belangrijk zijn, zoals verkeersveiligheid en gezond eten. In ons gemeentevlog vertelt ze met haar collega Ruud van Bennekom waarom dit zo belangrijk is.

Meer weten over kinderparticipatie en -burgemeesters? Luister onze podcast

Súdwest-Fryslân

Om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren, werken de gemeente Súdwest-Fryslân en de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw samen met boeren en natuurorganisaties. De meeste weidevogels moeten nog komen, maar wethouder Henk de Boer en Siebe Bruinsma, initiatiefnemer project Biodivers Barsum, kunnen in dit vlog al laten zien hoe ze dat aangepakt hebben in het kleiweidegebied de Greidhoeke.

Barneveld

Alleen een georganiseerde overheid kan de georganiseerde criminaliteit aanpakken. In de gemeente Barneveld zijn ze daarom een programma ondermijning gestart. Onderdeel daarvan is een actieweek in de autobranche tegen heling. In dit vlog vertelt burgemeester Jacco van der Tak hoe de week verliep.

Nissewaard

Dankzij de kindergemeenteraad merken jonge inwoners dat zij verschil kunnen maken in hun omgeving. Een mooi voorbeeld is de gemeente Nissewaard waar de adviezen van de kinderen ook uitgevoerd worden. In dit vlog vertellen Jada, Elias en wethouder Wouter Struijk waarom het  binnen de gemeente zo belangrijk is om te luisteren naar kinderen.

Drimmelen en Hoeksche Waard

Boy Scholtze (31) is burgemeester van de gemeente Drimmelen en de jongste burgemeester van Nederland. Hij ontmoet de een-na-oudste burgemeester van Nederland: Charlie Aptroot (72) van de gemeente Hoeksche Waard. Een mooie kans om ervaringen uit te wisselen. Wat is moeilijk aan het vak? En wat maakt het juist zo mooi?

Beluister het hele gesprek

Utrechtse Heuvelrug

In deze nieuwe gemeentevlog vertelt Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, over de inzet van sociale media naar inwoners.

Nissewaard

Zo'n 40 jaar geleden groeide ‘new town’ Spijkenisse in een rap tempo van een klein dorpje naar een middelgrote stad. Nu de eerste ouderdomsrimpels zichtbaar worden is het tijd om de stad aantrekkelijker te maken. In het vlog vertellen wethouder Jan Willem Mijnans en programmamanager Arthur de Vos vol enthousiasme over de toekomst van Nissewaard.

Leiden

Leiden won in 2021 de Jantje Beton Prijs voor meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Overal, op informele en formele plekken, kunnen kinderen spelen in de stad. De speelplekken zijn voor iedereen toegankelijk en er wordt nagedacht over duurzaamheid. Ook kunnen kinderen erover meepraten. In ons vlog Gemeenten in Beeld vertellen (ervarings)deskundigen hoe je speelplekken tot een succes kunt maken.

Opsterland

Een bijzondere donatie van de Friese gemeente Opsterland aan de Oekraïense gemeente Nedryhayliv: een bestelauto, met daarin aggregaten, speelgoed en knuffels. De auto is door wethouder Rob Jonkman hoogstpersoonlijk afgegeven aan burgemeester Kostiantyn Volkov. Volg zijn reis in dit vlog.

Oost Gelre

Voor de georganiseerde (drugs)criminaliteit is het buitengebied een aantrekkelijke plek. Criminelen gaan ervan uit dat ze er ongezien kunnen opereren. Om dit tegen te gaan, is een goede samenwerking nodig tussen publieke en private partijen. Dat ondervinden ze in de gemeente Oost Gelre. In het vlog vertelt burgemeester Annette Bronsvoort over de aanpak van de gemeente, waarmee ze de 2e veiligheidsster ‘Veilig Buitengebied’ kregen.

Zie ook

Veilig buitengebied

Helmond

Inwoners met een kleine beurs kunnen sinds 2019 terecht bij supermarkt Super Sociaal in Helmond. Niet alleen voor hun dagelijkse boodschappen, maar ook voor menstruatieproducten en zelfs budgetadvies. Wethouder Erik de Vries en armoederegisseur Rinkse Overvliet leggen uit waarom supermarkt Super Sociaal zo goed werkt en waarom deze supermarkt in de gemeente Helmond zo belangrijk is.

Stede Broec

Met de 'Quick Scan Lokale Democratie' kreeg de gemeente Stede Broec inzicht in de stand van hun lokale democratie. In het vlog vertellen burgemeester Ronald Wortelboer en griffier Matthijs van der Horst hoe ze de scan vertaalden naar de praktijk. Zo leverde het onder andere een Manifest Burgerparticipatie op en een uitbreiding van de griffie.

Arnhem

'We laten als gemeente zien dat we geweld tegen vrouwen niet willen accepteren. Niet op straat, niet thuis, niet op het werk', zegt wethouder Maurits van de Geijn van de gemeente Arnhem. Arnhem doet mee aan Orange the World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Van de Geijn en Karin Romeijnders, bestuursadviseur Huiselijk geweld en kindermishandling, vertellen hoe ze deze weken extra aandacht voor dit onderwerp vragen. Zo is er een indrukwekkende tentoonstelling midden in de stad met portretten van mensen die in aanraking kwamen met geweld en dapper genoeg zijn om hun verhaal te vertellen.

Losser, Dinkelland & Tubbergen

In 2 dagen tijd de CO2-voetafdruk en het reductieplan opstellen. In Noordoost-Twente gingen ze de uitdaging aan! Deelnemers van de gemeenten Losser, Dinkelland en Tubbergen vertellen hoe ze de ‘CO2 Pressure Cooker‘ hebben ervaren.

Gelderland-Midden

Bij ondermijnende criminaliteit is preventie net zo belangrijk als 'boeven pakken'. In deze vlog laat Wimar Jaeger, burgemeester van Scherpenzeel, aan Eerste Kamerleden zien hoe de balans tussen repressie en preventie wordt gevonden in Gelderland-Midden. Zo wordt er voorlichting gegeven op meerdere Mbo-scholen door middel van Studentalert-lessen. 

Amersfoort

De gemeente Amersfoort wil in 2030 al het gemeentelijk vastgoed CO2-neutraal hebben. Wethouder Willem-Jan Stegeman en adviseur Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed Tijs Cuppen vertellen over de verduurzamingsslag die Amersfoort maakt. Een mooi voorbeeld is het culturele centrum het Eemhuis. Dit gebouw is op innovatieve wijze verduurzaamd, verbruikt net zo veel energie als 5 huishoudens en dat terwijl het 125 keer groter is dan een gemiddelde rijtjeswoning.

Groningen

Eén digitaal portaal waar inwoners hun zaken met de gemeente kunnen regelen. Welke gemeente wil dat nou niet? In dit vlog vertellen Roxane Bansema en Bram Scholtens van de gemeente Groningen hoe ze hieraan werken. De inwerkingtreding van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV) speelt daarbij een belangrijke rol. Door de wet, die in 2023 van kracht gaat, krijgen inwoners en ondernemers het recht om digitaal met de overheid te communiceren.

De gemeente Groningen was een van de deelnemers van de VNG-pilot over de WMEBV. Doel was om voor gemeenten inzichtelijk te maken waar ze precies aan moeten voldoen. Het resultaat is een stappenplan voor de implementatie, inclusief checklist en handleiding.

Gelderdland-Midden

Vijftien gemeenten in Gelderland-Midden bundelen hun krachten om de strijd aan te gaan met ondermijnende criminaliteit. Dat doen ze met een speciaal team van toezichthouders en juristen. Het voordeel: extra slagkracht en deskundigheid. Bekijk hoe ze dit aanpakken. 

Heerlen

De Global Goals kunnen voor een verfrissende, verrijkende en verbindende werking in de gemeentelijke organisatie zorgen, dat laat de Gemeente Heerlen zien. Wethouders Adriane Keulen en Charles Claessens vertellen over het nieuwe stadskantoor dat met veel aandacht voor inclusie, toegankelijkheid en duurzaamheid gebouwd is.

Nijmegen

Net als in iedere gemeente is het in de gemeente Nijmegen erg belangrijk dat iedereen zo zelfstandig mogelijk kan stemmen. Daarom nemen we een kijkje in de Schalmei in Nijmegen. In het wijkcentrum staat Santie Jhinkoe-Rai, zij helpt vandaag mensen met een auditieve beperking die hier zijn om te stemmen. Hannah van Amstel van de gemeente Nijmegen praat met haar over de extra hulp die dove mensen geboden wordt, zodat zij net zo zelfstandig kunnen stemmen als iedereen.

 

Eindhoven

Hoe zorg je dat digitale informatie over de gemeente vindbaar en toegankelijk wordt? Marcel Oosterveer praat erover in ons vlog. Niet alleen in zijn rol als wethouder in de gemeente Eindhoven, maar ook als ervaringsdeskundige. Tijdens zijn wethouderschap werd hij zeer slechtziend. 'Een inclusieve website moet niet alleen aan de voorkant toegankelijk zijn, ook de rest zoals digitale documenten moeten ontsloten kunnen worden.'

Nissewaard

Veiligheidsdag is een mooie gelegenheid om inwoners kennis te laten maken met alle hulpdiensten uit de veiligheidsketen en ze te informeren over veilig wonen en leven. Stagiair Openbare Orde en Veiligheid Claudia Schilperoord en wethouder Jan Willem Mijnans vertellen waarom een Veiligheidsdag zo belangrijk en leuk is voor de gemeente.

Arnhem

'Suïcidepreventie werkt, maar wij moeten er wel aan werken', zegt Roeland van der Zee, wethouder in de gemeente Arnhem. In een webinar vertelt hij met zijn collega Barbara Rooks, kwartiermaker suïcidepreventie, waarom preventie zo belangrijk is en wat we kunnen doen.

Pekela

In het centrum van de gemeente Pekela maakten leegstaande winkels en oude panden plaats voor 'gevulde winkels' en gloednieuwe koop- en huurwoningen. Het klinkt simpel, maar in de praktijk vraagt dat natuurlijk om budget en begrip van inwoners. Hoe ze het voor elkaar kregen? Bekijk ons vlog Gemeenten in beeld. 

Helmond

In de gemeente Helmond wordt hard gewerkt aan een rookvrije generatie. Ze reiken onder andere 'waarderingssubsidies' uit aan sportparken, speeltuinen en wijkhuizen die hun ruimte rookvrij maken. Belangrijk, want zien roken doet roken!

Rotterdam

Rotterdammers kunnen bij hun gemeente terecht via de digitale balie. Makkelijk, efficiënt én persoonlijk. In deze video vertellen zowel inwoners als ambtenaren hoe ze deze nieuwe vorm van dienstverlening ervaren.

Doesburg

De taken en middelen van gemeenten zijn niet in balans en dat zorgt voor grote tekorten. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat een structurele oplossing nodig is. In de gemeente Doesburg kunnen ze erover meepraten. Als Doesburg geen extra steun krijgt vanuit het rijk, moet er op belangrijke thema's bezuinigd worden. Wethouders Peter Bollen en Birgit van Veldhuizen vertellen wat de consequenties zijn.

Stadskanaal

Hoe ga je in de regio om met mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt? Wethouder Johan Hamster vertelt hoe ze dit in de gemeente Stadskanaal aanpakken. Hij bezoekt drie bedrijven waar jongeren, zij-instromers en mensen met een arbeidsbeperking terecht kunnen voor opleiding en werk. Ze zien kansen, maar de middelen zijn beperkt…

Aflevering 1 t/m 25

Bekijk de vorige afleveringen van Gemeenten in Beeld op YouTube