Behalve dat de aanpak van dakloosheid voor een belangrijk deel afhankelijk is van inspanningen op een groot aantal andere pogramma’s, investeert het rijk ook in het Actieplan aanpak Dakloosheid. Jaarlijks gaat het om een extra investering van 65 miljoen euro voor het Actieplan, maar ook om een extra structurele bijdrage van 120 miljoen voor de aanpak van geldzorgen. Ook wordt er tot 2025 bijna 380 miljoen per jaar geïnvesteerd in extra woningen via de woningbouwimpuls en het volskhuisvestingsfonds.

Financiering 

Centrumgemeenten krijgen ook middelen van het rijk voor de aanpak van dakloosheid. Dit gaat via een decentralisatie-uitkering (ongeveer € 385 miljoen) in het gemeentefonds: de decentralisatie-uitkering maatschappelijke opvang (DUMO). De verdeling vindt plaats op grond van een objectief verdeelmodel, met maatstaven die zo zijn gekozen dat de verdeling aansluit bij de problematiek die we per regio verwachten. Denk hierbij aan aantallen inwoners, maar ook sociaaleconomische status en mate van verstedelijking.  

In 2023 ontvangen de centrumgemeenten daarbovenop nog € 55 miljoen via de decentralisatie-uitkering Brede Aanpak dakloosheid. Dat geld wordt ook verdeeld volgens het verdeelmodel MO. Een decentralisatie-uitkering is vrij besteedbaar op grond van een begroting, welke wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Verantwoording over de besteding van deze middelen wordt dus ook afgelegd aan de gemeenteraad. 

Er is nog geen zicht op langjarige financiering voor de aanpak van dakloosheid. Daarvoor moet het ministerie van Financiën eerst de middelen vrijgeven. Daarvoor is ook het dashboard voor de monitoring van het actieplan nodig. 

Meer informatie