Ruimte en wonen

Regie Geo-informatie

Gerelateerde thema's

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van verschillende geo-databronnen. Deze data wordt onder meer gebruikt voor dienstverlening en bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Door het voeren van regie op geo-informatie zorgen gemeenten ervoor dat de gemeentelijke geo-informatievoorziening op een effectieve en efficiënte wijze kan worden vormgegeven en dat deze aan blijft sluiten op landelijke ontwikkelingen.

Gemeenten zijn wettelijk aangewezen als bronhouder van verschillende geo-basisregistraties. Een deel van deze registraties vormt de kern van het federatieve datastelsel (FDS) van de overheid. Het gaat dan om de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG), de basisregistratie grootschalige topografie (BGT) en de basisregistratie waardering onroerende zaken (WOZ). Daarnaast beheren gemeenten op een meer of minder gestructureerde wijze ook verschillende andere geo-databronnen. Databronnen voor het beheren van de buitenruimte (BOR) en mobiliteit zijn hiervan voorbeelden.

Gemeenten werken samen aan collectief beleid en (landelijke en gemeentelijke) afspraken om de verschillende geo-databronnen op een meer samenhangende wijze in te richten, bij te houden en te ontsluiten. Dit doen ze vanuit het principe “data bij de bron”. Ook wordt er gezamenlijk gewerkt aan de kwaliteit van de data, de inpassing van nieuwe ontwikkelingen in de bijhouding van de registraties zoals driedimensionale vastlegging van de buitenruimte (Totaal Driedimensionaal) en het uitwisselen van kennis. Voor dit laatste is een gemeentelijk netwerk van geo-professionals actief (Gemeentelijk Geo-Beraad).

Meer informatie, aan de slag

Lees meer over dit onderwerp of stuur een e-mail naar ggb@vng.nl.