De toolbox die aanbestedende partijen helpt om veilig in te kopen, is vernieuwd. De instrumenten uit de toolbox helpen om stil te staan bij eventuele risico’s van een aanbesteding voor de nationale veiligheid. 

Ga naar de toolbox

Risico's voor de nationale veiligheid

Wanneer buitenlandse bedrijven zich mengen in de Nederlandse economie en infrastructuur kunnen risico’s ontstaan voor de nationale veiligheid. Denk aan een ICT-bedrijf uit een land waar het wettelijk verplicht is informatie te delen met de overheid. Dat brengt het risico van cyberspionage met zich mee.

3 instrumenten

De vernieuwde toolbox biedt 3 instrumenten:

  • In de QuickScan staan vragen die helpen te bepalen of er een gevaar is voor de nationale veiligheid bij een inkoopopdracht of aanbesteding.
  • Komen er risico’s uit de QuickScan? Dan stelt u met de risicoanalyse vast welke risico’s dit precies zijn en hoe u ze kunt wegnemen of verminderen.
  • De Quickguide geeft een overzicht van de aanbestedingsrechtelijke handvatten om risico's te beheersen.

De nieuwe versie van de toolbox is uitgebracht door de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.