Sinds 2019, toen het abonnementstarief werd ingevoerd, is het aantal mensen dat hulp bij het huishouden krijgt met 27% gestegen. Het gaat hierbij om hulp als maatwerkvoorziening in de Wmo. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD). 

Hulp bij het huishouden het sterkst gegroeid bij hogere inkomensklassen

De grootste relatieve stijging is te zien in de categorie hulp bij het huishouden. In totaal is het aantal cliënten in deze categorie sinds het 1e half jaar van 2019 met bijna 27% gegroeid. Sinds 2019 geldt er een maximumtarief van € 19 per maand voor het gebruikmaken van Wmo-voorzieningen. Dit heeft er ook vooral toe geleid dat er de afgelopen jaren vanuit de hogere inkomensklassen veel cliënten zijn ingestroomd. Dit is goed te zien in deze grafiek uit de GMSD. In de laagste inkomenscategorie is juist een sterk dalende trend te zien. Deze trend wordt echter veroorzaakt door de stijgende absolute inkomens als gevolg van toenemende inflatie in de afgelopen jaren, waardoor steeds minder huishoudens tot deze categorie behoren.

Reactie voorzitter zorgcommissie VNG op toename hulp hogere inkomens

Cathalijne Dortmans, voorzitter van de zorgcommissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten (in een toelichting op de cijfers aan het ANP) dat ‘in de toename van het gebruik van hulp door de mensen met hogere inkomens een bevestiging van de aanzuigende werking van het abonnementstarief waarvoor gemeenten eerder hebben gewaarschuwd. Door die toename worden de wachtlijsten ook langer voor de meest kwetsbaren, de mensen die huishoudelijke hulp dringend nodig hebben, maar niet zelf kunnen betalen.’ ‘We kunnen niet wachten op de wetswijziging waarvan voor 2026 sprake is om bijdragen toch weer inkomensafhankelijk te maken’, aldus Dortmans.

Verloop verschilt per categorie

Naast cijfers over de huishoudelijke hulp, worden er ook cijfers gepubliceerd over onder andere Wmo-maatwerkvoorzieningen zoals begeleiding, beschermd wonen of rolstoelen. Hoewel het totaal aantal Wmo-cliënten sinds de 1e helft van 2019 met bijna 10% is toegenomen, verschilt het verloop van het aantal Wmo-cliënten per categorie. Verschillende beleidsmatige en maatschappelijke ontwikkelingen dragen hieraan bij. Bekijk op waarstaatjegemeente.nl de cijfers uit de GMSD die dit inzichtelijk maken.

Nieuwste cijfers Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein

De nieuwste gemeentelijke en landelijke cijfers over de Wmo, waaronder die van de huishoudelijke hulp, staan vanaf 5 december 2023 in de GMSD, onderdeel van Waarstaatjegemeente.nl. De cijfers hebben betrekking op het 1e halfjaar van 2023. Ze worden door het CBS samengesteld op basis van de halfjaarlijkse aanlevering van Wmo-gegevens van gemeenten aan het CBS.

Meer informatie