Een stage gedurende de onderwijsloopbaan is een belangrijke opstap naar werk. Maar stages zijn niet even toegankelijk voor iedereen, onderzoek toont aan dat studenten met een functiebeperking in het mbo, hbo en wo te maken krijgen met stagediscriminatie.

Stagediscriminatie vanwege handicap of chronische ziekte

Het onderzoek werd in opdracht van het ministerie van OCW uitgevoerd door ECBO, KBA Nijmegen en ResearchNed. Er is sprake van stagediscriminatie wanneer studenten (direct of indirect) ongelijk behandeld of achtergesteld worden bij het zoeken naar of lopen van een stage, vanwege – in het geval van dit onderzoek – een handicap of chronische ziekte.  

Bevindingen van het onderzoek

Belangrijke bevindingen van het onderzoek zijn dat studenten met een functiebeperking over het algemeen langer moeten zoeken naar een stageplek, meer sollicitatiebrieven moeten versturen en vaker op sollicitatiegesprek moeten voor ze een stageplek vinden. Knelpunten die zorgen dat dit soort stagediscriminatie in stand wordt gehouden zijn gerelateerd aan:

  1. onwetendheid, onwil en beeldvorming
  2. gebrek aan maatwerk en begeleiding
  3. het melden van stagediscriminatie en nazorg

Aanbevelingen om stagediscriminatie aan te pakken

Het onderzoeksrapport bevat aanbevelingen aan onderwijsprofessionals, werkgevers en de overheid om stagediscriminatie aan te pakken. Deze omvatten onder andere het verbeteren van bewustwording en kennis, het toepassen van inclusieve werving en selectie voor stages, het uitdragen van antidiscriminatie als sociale norm, en het verbeteren van de nazorg aan studenten met een discriminatie-ervaring.

'Groter bewustzijn en sterkere urgentie vereist'

De onderzoekers schrijven: 'Om stagediscriminatie van studenten met een functiebeperking effectief te bestrijden, is een groter bewustzijn en een sterkere urgentie vereist onder alle betrokkenen, zoals onderwijsprofessionals, beleidsmakers, stagebegeleiders en werkgevers, met het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en de Wgbh/cz als leidraad.'

Meer informatie

Hieronder het onderzoeksrapport.

Onderzoek naar stagediscriminatie van studenten met een functiebeperking in het mbo, hbo en wo (pdf, 1,7 MB)