Het principe Water en Bodem Sturend is uitgewerkt in een landelijke strategie en interbestuurlijke uitvoeringsagenda. De VNG heeft zich ervoor ingezet dat daarin ook aandacht is voor de uitvoeringskracht van gemeenten. We roepen gemeenten op ermee aan de slag te gaan, met ondersteuning vanuit deze strategie.

Lees 'Water en Bodem Sturend - Landelijke Strategie en Interbestuurlijke Uitvoeringsagenda'

Na het uitkomen van de Kamerbrief Water en Bodem Sturend eind 2022, heeft de VNG zich hard gemaakt voor een interbestuurlijke uitvoeringsstrategie die jaarlijks wordt herzien. Nu die er is, biedt zij ondersteuning voor gemeenten bij deze maatschappelijke opgave. We brengen in het bijzonder 2 activiteiten onder de aandacht:

Inhoudelijke en/of bestuurlijke sessies op locatie

In deze sessies, met meerdere gemeenten in een regio, kunt u concrete vraagstukken en dilemma’s bespreken met stakeholders, eventueel met behulp van externe expertise. Hiervoor werkt de VNG samen met het College van Rijksadviseurs en Deltares.

Onderzoek naar financiële gevolgen 

Bij het kiezen van bouwlocaties is tot nu toe weinig rekening gehouden met het bodem- en watersysteem. De VNG wil voor haar leden meer inzicht krijgen in de gemeentelijke kosten voor de korte en langere termijn van bouwen op locaties met veel beperkingen vanuit de ondergrond. Dat helpt om een goede afweging te kunnen maken voor woningbouw. Binnen dit onderzoek is het mogelijk om voor een aantal bouwlocaties de financiële gevolgen van Water en Bodem Sturend-proof bouwen in beeld te brengen. Heeft u interesse, laat het ons weten via info@vng.nl.

Andere ondersteuning

Andere voorbeelden van ondersteuning uit de interbestuurlijke strategie en agenda zijn:

  • Thematische en bestuurlijke werksessies aan de hand van een concrete casus, zoals verzilting, veenweide of droogte
  • Een taskforce (in 2024) voor gemeenten met vragen over Water en Bodem Sturend
  • Een dataproject gericht op beter kaartmateriaal voor gemeenten
  • Informatie over de weging van het waterbelang

Structurerende keuzes

De strategie gaat ook over de zogenoemde structurerende keuzes. Water en Bodem Sturend draait veelal om verdelingsvraagstukken: hoe geven we water de ruimte in combinatie wonen, werken, economie en natuur? Wie mag gebruikmaken van het grondwater als er te weinig is? In alle openheid en scherpte zullen maatschappelijke en politiek-bestuurlijke keuzes gemaakt moeten worden.

Meer informatie