Zet u uw aanbestedingen wel eens internationaal uit? Een nieuwe handreiking van EZK legt stapsgewijs uit wanneer welke verplichtingen naar voren komen. Daarnaast bevat de handreiking stroomschema’s en antwoorden op veelgestelde vragen.

Handreiking Toepassing Instrument voor Internationale Overheidsopdrachten en Verordening buitenlandse subsidies (pdf, 266 kB)

Het Instrument voor Internationale Overheidsopdrachten (IIO) en de Verordening Buitenlandse subsidies (FSR, Foreign Subsidies Regulation) moeten zorgen voor een gelijker speelveld en betere borging van de eerlijke concurrentie van de Europese interne markt.

Instrument voor Internationale Overheidsopdrachten

IIO is gericht op wederkerigheid bij toegang tot markten voor aanbestedingen. Met het instrument kan de EU uiteindelijk restricties opleggen aan bedrijven uit derde landen op de Europese markt als er beperkingen zijn in de toegang tot de markt in het betreffende derde land.

Verordening Buitenlandse subsidies

FSR is gericht op het tegengaan van concurrentieverstoringen op de Europese interne markt. Het geeft de Europese Commissie de bevoegdheid om onderzoek te doen naar, en waar nodig op te treden tegen, subsidies die (dochter)bedrijven ontvangen van landen buiten de EU.

Meer informatie

Nieuwsbericht PIANOo over de handreiking