Hoe kunnen de Global Goals helpen lokale democratie te versterken? Deze begrippen worden vaak gescheiden gezien, maar hebben alles met elkaar te maken. Participatie en goed bestuur lopen namelijk dwars door alle 17 Goals. Daarom is er nu een nieuwe handreiking: Global Goals verbinden met lokale democratie.

Lees de handreiking Global Goals verbinden met lokale democratie (pdf, 785 kB)

Goede burgerparticipatie van groot belang

De handreiking geeft aan de hand van verschillende participatievormen en praktijkvoorbeelden inzicht in de winst die voor gemeenten te behalen valt. Goede burgerparticipatie is namelijk van groot belang bij het aanpakken van de maatschappelijke vraagstukken waar gemeenten aan werken.

Daarbij draait niet enkel om inspraakavonden of opkomst bij de stembus, maar ook om een goede afspiegeling bij het afwegen van de behoeften in de samenleving. Daarbij is het belangrijk dat het perspectief van de beleidsmaker en de inwoner elkaar ontmoeten.

Wat vindt u in de handreiking?

De handreiking bestaat uit 2 delen. In het eerste deel staat de synergie tussen Global Goals en lokale democratie centraal. Dit zijn namelijk 2 begrippen die elkaar versterken. Daarom zijn de Global Goals aan de ene kant gebaat bij goede burgerparticipatie, en aan de andere kant een hulpmiddel voor het verbeteren van participatiebeleid.

In het tweede deel worden 4 participatievormen besproken: burgerplatforms, burgerberaden, adviesraden en jongerenparticipatie. Voor elk van deze participatievormen wordt toegelicht welke stappen nodig zijn om deze vorm effectief te verbinden met de Global Goals.

Daarbij worden voorbeelden uit gemeenten gebruikt die illustreren hoe het in de praktijk heeft uitgewerkt. Ook zijn enkele verdiepingsinterviews opgenomen, onder andere met schrijfster en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad Eva Rovers.

Praktijkproef

De handreiking is opgesteld aan de hand van de inbreng en praktijkervaring van gemeenten die met de VNG werkten aan de praktijkproef ‘Global Goals en Lokale Democratie’. Bij dit proces zijn ook de SDG Voices (jonge Global Goals ambassadeurs bij SDG Nederland) en de Nationale Jeugdraad nauw betrokken geweest.

Meer informatie