In 2050 moet Nederland een klimaatneutraal energiesysteem hebben. Dit vraagt om ruimte en zorgvuldige planning. In het Programma Energiehoofdstructuur (PEH) staat welke nieuwe, nationale energie-infrastructuur nodig is en hoe deze slim geplaatst kan worden. EZK organiseert hierover 3 online bijeenkomsten.

Lees het PEH en de bijbehorende stukken op de projectwebsite

Energie-infrastructuur van nationaal belang 

Het Programma Energiehoofdstructuur is ruimtelijk beleid voor de onderdelen van de energievoorziening die van nationaal belang zijn. Het is een instrument om met gemeenten, provincies, havenbedrijven en netbeheerders afspraken te kunnen maken over de benodigde ruimte van hoogspanningskabels, buisleidingen, elektrolysers, regelbare centrales en plekken voor de opslag van energie.

Gevolgen voor gemeenten

Gemeenten kunnen in het PEH zien welke ruimtelijke ontwikkelingen van het energiesysteem op nationaal niveau worden verwacht. Het PEH benadrukt het belang om ook op regionaal niveau te kijken naar samenhang tussen ruimtelijke ontwikkelingen en het energiesysteem. Daarnaast wordt aan gemeenten en provincies gevraagd om bestaande ruimtelijke reserveringen (voor grootschalige elektriciteitsproductie of buisleidingenstroken) te handhaven.

Naar aanleiding van de terinzagelegging van het ontwerpprogramma is er een stuk toegevoegd over de rol van flexibiliteit in het energiesysteem. Er is een handreiking voor bovengrondse hoogspanning aangekondigd en de uitvoeringsopgave is beter uitgewerkt in een uitvoeringsagenda. Ook werkt EZK samen met IPO, VNG en TenneT aan een ruimtelijk beleidskader voor grootschalige systeembatterijen.

Online bijeenkomsten

Om een toelichting te geven op het PEH en de uitvoeringsagenda organiseert het PEH-projectteam 3 online bijeenkomsten voor professionals:

  • 8 april, 9.30 - 11.00 uur: Regio Noord-Oost (Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland, Overijssel)
  • 16 april, 13.00 - 14.30 uur: Regio West (Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Zuid-Holland)
  • 22 april, 9.30 - 11.00 uur: Regio Zuid (Zeeland, Noord Brabant, Limburg)

U kunt zich opgeven door uw naam en de gekozen datum te sturen naar postbusPEH@minezk.nl. Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvangt u het programma en een link om deel te nemen. Tijdens de bijeenkomst is er ruimte voor vragen en wordt er dieper ingegaan op de uitvoering.

Meer informatie

Notitie voor VNG-commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu (pdf, 1,4 MB)