Het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa besprak onder andere de oorlog in Oekraïne en antisemitisme. Nederlandse delegatieleden hebben in verschillende debatten het woord gevoerd. 

Meer steun voor Oekraïne, oproep om hulp te blijven bieden

Tijdens de sessie werd stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne die al 2 jaar duurt. Het Congres nam een verklaring aan waarin ze opnieuw hun steun uitspreken voor Oekraïne. Ook werden Europese steden en regio’s opgeroepen om financiële, veiligheids- en humanitaire hulp te blijven verlenen aan Oekraïense steden en regio’s.  

Rechtstaat is één van de fundamentele pijlers van de Raad van Europa

In een aangenomen rapport worden lidstaten opgeroepen om lokale overheden te betrekken bij het bevorderen van de rechtsstaat. Dit kan onder andere door als lidstaat gesprekken te voeren met lokale en regionale overheden na de monitoringsmissie van het Congres. Daarnaast kunnen lidstaten lokale overheden betrekken bij het ten uitvoer leggen van de uitspraken van het Europees Hof voor de rechten van de Mens op lokaal niveau. Axel Boomgaars, wethouder in Hoorn, riep de leden van het Congres op om ook te kijken naar wat zij zelf kunnen doen om de rechtstaat te versterken.

Congresleden delen informatie over het voorkomen van antisemitisme en haat tegen moslims

De oorlog tussen Hamas en Israël, heeft geleid tot een toename van antisemitische en anti-moslimincidenten in Europa. Tijdens het thematische debat over dit onderwerp deelden congresleden zowel recente informatie over hun lokale autoriteiten als best practices over het voorkomen van geweld en het duurzaam herstellen van de interculturele dialoog. Van het organiseren van een openbare iftar – de vastenmaaltijd -, tot speciale lesprogramma’s om jongeren te leren over diversiteit. Namens de Nederlandse delegatie benadrukte Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, de rol die lokale autoriteiten hebben om een veilige omgeving te creëren.