De internetconsultatie voor het wetsvoorstel tot afschaffing van het abonnementstarief in de Wmo 2015 is op 19 december gestart. De consultatie loopt tot en met woensdag 7 februari. Gemeenten die een reactie plaatsen, vragen we deze ook naar de VNG te sturen.

Bestuurlijke weging en reactie VNG

De reacties van gemeenten betrekken we bij onze bestuurlijke weging op het wetsvoorstel en de VNG-reactie. Stuur uw reactie op de internetconsultatie naar info@vng.nl onder vermelding van internetconsultatie abonnementstarief.

Doel van de wetswijziging

Het wetsvoorstel (pdf, 346 kB) betreft het herinvoeren van een inkomens- en vermogensafhankelijke bijdrage voor maatschappelijke ondersteuning en het afschaffen van het abonnementstarief. Het doel is om de mogelijkheden van gemeenten te vergroten om:

  • van mensen die een beroep doen op Wmo-voorzieningen een financiële bijdrage te vragen die past bij hun financiële draagkracht
  • mensen aan te sporen om waar mogelijk zelf in hun ondersteuningsbehoefte te voorzien (door een beroep te doen op hun sociale netwerk of door de ondersteuning zelf te bekostigen)

Meer informatie

Zie ook

VNG-bericht: 'Sterke toename huishoudelijke hulp in kader Wmo' (4 december 2023)