Uit het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat de zorg voor kinderen met zeer complexe psychiatrische problemen op de ZIKOS-afdelingen tekortschiet. Professionals, aanbieders, gemeenten en het rijk concluderen daarom dat deze afdelingen in de huidige vorm gesloten moeten worden.

Onderzoek ‘eenzaam gesloten’ en onderzoek IGJ

Op 15 februari 2024 heeft de IGJ het onaangekondigd inspectiebezoek afgelegd aan de ZIKOS-afdelingen. Aanleiding hiervoor waren getuigenissen van kinderen die geplaatst zijn geweest op de ZIKOS-afdelingen. Deze getuigenissen zijn opgenomen in het onderzoek ‘eenzaam gesloten’ van Jason Bhugwandass, dat op 12 maart is gepubliceerd. Op 14 maart heeft de IGJ een tweede toezichtbezoek afgelegd. De resultaten van beide bezoeken zijn inmiddels vastgelegd in de inspectierapporten die op 18 april gepubliceerd zijn. 

Ontbinding van de overeenkomst

Door de uitkomsten van het onderzoek ‘eenzaam gesloten’ en de inspectierapporten van de IGJ worden er geen nieuwe kinderen meer geplaatst op beide Zikos-afdelingen. De VNG, iHUB en Pactum maken op korte termijn afspraken om de lopende overeenkomst met wederzijds goedvinden te ontbinden. Voor de komende periode blijft het ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) beschikbaar om kinderen, naastbetrokkenen en professionals te ondersteunen bij het organiseren van passend (alternatief) aanbod. Met deze inzet willen we ervoor zorgen dat de kinderen de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. 

Gezamenlijk optrekken voor noodzakelijke verbeteringen

Kinderen die nu in de JeugdzorgPlus terecht komen moeten eerder worden herkend, beter worden begrepen en eerder en beter worden behandeld. Er is tijd, energie en denkkracht nodig om de hele keten te helpen ontwikkelen: van het versterken van vroegherkenning tot de ontwikkeling van passende jeugdhulp en goed onderwijs in een beschermende omgeving. 

De oplossing zit daarmee in het echt luisteren naar kinderen, het bouwen aan een lerend netwerk en het beter ontsluiten, samenbrengen en benutten van de beschikbare expertise. Wij zien dat ook als een noodzakelijke, maar nog verder te ontwikkelen stap in het jeugdhulpdomein. 

De stem van kinderen laten horen

De komende periode maakt de VNG bestuurlijke afspraken met aanbieders van gesloten jeugdhulp, het rijk en verwijzers over de verbeteringen van de hulp aan kinderen die nu nog in de JeugdzorgPlus terecht komen. Wij vinden het belangrijk dat de stem van kinderen en naastbetrokkenen wordt gehoord bij de totstandkoming van de afspraken en het realiseren van deze verbeteringen. 

Meer informatie