Als gevolg van onder meer de decentralisatievraagstukken is bij veel plattelandsgemeenten het besef gekomen dat samenwerken voordelen met zich meebrengt. Een constructie zoals die van de BEL-combinatie spreekt de gemeente Schinnen nu bijvoorbeeld best aan. Als je circa 80 werknemers bij een gemeente hebt en er is er één ziek dan merk je het gelijk, aldus burgemeester Link tijdens het bezoek van Ralph Pans aan de gemeente op 20 november 2012.

Tijdens het werkbezoek werd stilgestaan bij samenwerkingsvormen op strategisch-tactisch niveau, alsook op operationeel niveau. De gemeente Schinnen neemt daarbij haar strategische visie als uitgangspunt. Naast discussies over dit onderwerp op raads- en collegeniveau (tussen de verschillende gemeenten) vindt het college het wel belangrijk om ook mee te nemen wat bijvoorbeeld het bedrijfsleven graag wil qua samenwerkingsconstructie. Wethouder Hovens geeft aan de decentralisaties op Zuid-Limburgs niveau te willen houden om ze vervolgens door te schakelen naar meer lokale niveaus.

Er zijn volgens Pans goede redenen om samen te werken, bijvoorbeeld rondom de decentralisatie van de jeugdzorg. Daarin zijn inmiddels 50 samenwerkingsverbanden ontstaan die toevallig ook nog allemaal aan de 100.000+ norm voldoen.

Pans legt uit dat Rutte met dat getal de gemeenten vooral op sterkere uitvoeringskracht heeft willen sturen. In het regeerakkoord is veel onduidelijk, wat voor de VNG reden is om met Plasterk te gaan praten. Het idee dat we klaar zijn als we regio’s van 100.000 inwoners hebben vindt de VNG te makkelijk.

Een ander gespreksonderwerp heeft betrekking op het voeren van een kerntakendiscussie. Na de zoveelste kaasschaafmethode is het komen tot een discussie over wat échte kerntaken van de gemeente zijn, van groot belang.

Pans wijst op de besluitboom van de VNG en geeft aan dat het vaak hele uiteenlopende processen zijn. Opvallend is hoeveel burgers zelf kunnen. Zo is in Zeist besloten om aan de bevolking te vragen waar zij op wilden bezuinigen. Negentig procent van de keuzes voor de bezuinigingen is daar uiteindelijk door de burgers genomen. Ook in Oost-Groningen, waar te veel scholen waren, is door de bevolking besloten welke scholen moesten sluiten.

Tot slot wordt stilgestaan bij het VNG-arrangement van producten en diensten. Schinnen vraagt regelmatig advies. Link complimenteert de VNG met het project Slim Samenwerken. Dit speelt goed in op de behoefte die de gemeente heeft.