Achtergrond van de vraag is als volgt. Een slijter houdt binnenkort een whiskyproeverij. De ondernemer huurt een touringcar / autobus. Ze nemen deel aan het verkeer en het is bepaald dat het transportmiddel bestemd is voor personenvervoer. Is dan de Alcoholwet artikel1 lid 3 a van toepassing? Met andere woorden: mag de sterke drank ter plaatse genuttigd worden en mag de verpakte drank verkocht worden vanuit de bus?

Het antwoord is als volgt. De Alcoholwet is op grond van artikel 1, derde lid onder a niet van toepassing op vervoermiddelen bestemd voor personenvervoer. Dat betekent dat er alcoholhoudende drank mag worden verkocht (slijterij) of verstrekt om genuttigd te worden tijdens het rijden. Als ze stilstaan mag er niet verkocht worden aan anderen dan de passagiers.

Het is voorstelbaar dat als het vervoermiddel alleen wordt gebruikt om al rondrijdend drank te verstrekken en niet om passagiers van het ene punt naar het andere te vervoeren, artikel 1, derde lid onder a niet van toepassing is. Maar daarover is vooralsnog geen jurisprudentie te vinden, dus valt het moeilijk in te schatten of de rechter daarin zou meegaan.

Het lijkt er dus op dat de slijter op deze manier inderdaad het verbod op een proeverij kan omzeilen, en de drank verkopen op een andere (rijdende) locatie dan vanuit zijn inrichting. Hij zal dit dus alleen kunnen doen zolang de (rond)rit duurt, en niet aan anderen dan aan de passagiers. En verder blijven natuurlijk de leeftijdsbepalingen etc. uit de Alcoholwet wel van toepassing.

Overigens kunnen sinds de inwerkingtreding van de Alcoholwet gemeenten bij verordening vrijstelling verlenen van het verbod proeverijen te mogen organiseren in de slijtlokaliteit. Deze vrijstelling geldt voor alle slijtersbedrijven. In artikel 6.1 van het Alcoholbesluit staan de voorwaarden waaraan een slijter bij het organiseren van een proeverij moet voldoen.