Q: Wat is het raakvlak met 3D en hoe verhoudt GGZ-afspraak zich tot de transformatie?

A: Gemeenten krijgen de mogelijkheid om de jeugdhulp te integreren met voorzieningen in de nieuwe Wmo en de wet Werk in Inkomen. Het integreren van deze voorzieningen in de drie decentralisaties (3D) wordt aangeduid als transformatie.

De landelijke afspraken over inkoop Jeugd-GGZ betekenen ten dele een pas op de plaats voor de transformatie. Immers, de bestaande taal en processen voor inkoop, registratie en facturatie blijven voor de Jeugd-GGZ in het kader van de zachte landing tijdelijk in tact.

Veel gemeenten geven de transformatie vorm door dichtbij de burger een nieuw voorzieningenniveau te organiseren zonder de traditionele schotten, bijvoorbeeld door de basisteams in de wijk. Deze basisteams werken soms alleen voor Jeugd en soms breed voor de drie decentralisaties. Wanneer gemeenten ervoor kiezen om in deze basisteams ook GGZ-professionals te plaatsen, kan het basisteam ook preventief werken en wellicht ook eenvoudige GGZ-ondersteuning leveren. Dit vermindert de druk op de specialistische Jeugd-GGZ.

Deze eerste stappen in de beoogde transformatie zijn ook mogelijk binnen de landelijke afspraken inkoop Jeugd-GGZ. De professionals in de basisteams worden via het basisteam bekostigd. Hiervoor is het niet nodig om inkoopafspraken te maken in termen van Generalistische Basis-GGZ of Specialistische Jeugd-GGZ.      

Q: Waar vindt u alle veelgestelde vragen?