Nieuws
De VNG, IB en BKWI onderzochten afgelopen periode welke gegevensuitwisseling er nodig is wanneer inwoners zich aanmelden voor schuldhulpverlening. Het is duidelijk dat er meer nodig is om invulling te geven aan de noodzakelijke gegevensuitwisseling en behoeften uit de schuldhulpverleningspraktijk.
Het kabinet, de VNG, NVVK en Divosa zetten vandaag hun handtekening onder een gezamenlijk plan om de schuldhulp in Nederland te versterken. Het plan de ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’ leidt tot een hulpaanbod dat toegankelijker is en in iedere gemeente bestaat uit minimaal dezelfde elementen.
De VNG onderschrijft de resultaten uit het rapport ‘Hoe eerder, hoe beter’ over vroegsignalering van de Nationale ombudsman. Vroegsignalering is bij uitstek een gedeelde verantwoordelijkheid. De VNG ziet een grote bereidwilligheid bij gemeenten om samen met ketenpartners grote stappen voorwaarts te zetten.
Met oog op het commissiedebat Belastingdienst op 15 februari, vragen we de Kamer om aandacht voor een bepaalde groep inwoners die recht heeft op een minnelijk schuldsaneringstraject (Msnp) maar daar in het verleden geen aanspraak op kon maken.
In tegenstelling tot de eerder gecommuniceerde opties voor afdracht in het handelingskader, blijkt het helaas niet mogelijk om maandelijks de afdracht voor beslag te reserveren in combinatie met het uitbetalen van het vakantiegeld. Mogelijk betekent dit dat gemeenten hierdoor hun werkwijze moeten herzien.
De routekaart Financiële Zorgen is per 15 januari 2024 online. Door middel van concrete handvatten om capaciteit en middelen zo effectief mogelijk in te zetten, kunnen gemeenten met de routekaart de schuldhulpverlening vormgeven, optimaliseren en verder door ontwikkelen.